Leyennek állást kell foglalnia Orbán, Kaczynski, Le Pen és Salvini Európája ellen

HírKlikk 2019. július 15. 13:03 2019. júl. 15. 13:03

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter Ursula von der Leyentől határozott fellépést követelt a lengyelországi és magyarországi jogállamiság kérdéseiben, ugyanakkor úgy vélte, von der Leyen esetleges vereségéből nem kell drámát csinálni.

Minderről Assenborn a német liberális Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban beszélt. Kifejtette: a jelöltnek állást kell foglalnia „Orbán, Kaczynski, Le Pen és Salvini Európája ellen”.

Asselborn, Európa legrégebben hivatalban lévő külügyminisztere úgy vélekedett, hogy a csúcsjelölti rendszernek továbbra is kell, hogy legyen esélye. Egyrészt, mert rákényszeríti az EU politikai családjait, hogy megállapodjanak egy programban, másrészt, mert látható arcokat ad a különféle politikai irányzatoknak.

Szerinte Ursula von der Leyen megválasztása ügyében most az Európai Parlamenté a szó, és annak nincs szüksége különórákra. „Ha von der Leyent nem választják meg, tenni kell egy újabb kört, de ez nem jelenti Európa végét” - mondta Asselborn.

Arra a kérdésre, hogy aggasztja-e, hogy von der Leyen különösen erős támogatást élvez Lengyelország és Magyarország részéről, a luxemburgi külügyminiszter leszögezte:

„Ijesztő, hogy azok az országok, amelyek nem helyeznek túl nagy súlyt a jogállamiságra és a demokráciára, milyen erővel akadályozták meg, hogy a szociáldemokrata Frans Timmermans legyen a bizottság elnöke. Timmermans olyan személyiség, aki kiáll az értékek, az emberi jogok és a közösségi érzék Európája mellett. Lengyelországban és Magyarországon Ursula von der Leyent mindenekelőtt hétszeres anyaként ünneplik. Most mindenféle félreérthető mondat nélkül állást kell foglalnia amellett, hogy a jogállamiság nem képezi alku tárgyát, és hogy a szolidaritás elvét érvényesíteni kell, vagyis más szóval állást kell foglalnia Orbán, Kaczynski, Le Pen és Salvini Európája ellen” - mondta Asselborn a terjedelmes interjúban, amelyben számos más kérdésre is kitért.    

Forrás: Hírklikk