Lidérces látványt nyújt a magyar kísértetváros

HírKlikk 2024. április 2. 03:45 2024. ápr. 2. 03:45

Mára szürreális turisztikai attrakcióvá vált a rendszerváltozáskor elnéptelenedett szentkirályszabadjai volt szovjet laktanya. A hajdani katonavárost az elmúlt évtizedekben széthordták, csak a falai maradtak meg. A „kibelezett” ingatlanok nyomasztó, néha lidérces látványt nyújtanak.

Hazánk egyik legnagyobb szellemvárosa valamikor pompás körülményeket biztosított az ott lakó mintegy hétezer keleti szomszédunknak.

Mióta a területen ismét a természet az úr, mindent gaz, bokor és fa lep el, a vegetáció maga alá gyűrte az egykoron kialakított parkokat, udvarokat és játszótereket, miként a volt sportpályát is, ám a dzsungelként terjedő vad növényzet az utakat sem kerülte ki. A bozótos utcák mentén elhagyott és veszélyes épületek állnak, sok helyütt a tetőszerkezet sem biztonságos.

Másutt már a falak is romokban hevernek, vagy épp omlásnak indultak. A kifosztott helyiségek megmaradt falain, az épületek lépcsőházaiban már csak idetévedt graffitisek nyomai árulkodnak, akik mindent összefirkáltak a különleges festékrajzaikkal.

A hely régóta magánterület, ott nem lehet csak úgy lófrálni, a Veszprém vármegyei hírportál fotóriporterének mégis sikerült bejutni a lassan három és fél évtizede lakatlan, már csak szellemvárosként emlegetett hajdani laktanyába – írja a képgalériát is közlő veol.hu.

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A zárt katonai területen a hatvanas években egy település jött létre, amit a szovjetek az évek során a kor típusépületeiből alakítottak ki. A kapuban őrbódék és ellenőrzőpontok fogadták az ide érkezőket, a be- és a kilépést is szigorúan kontrollálták.

A panelházak mellett óvoda, iskola, könyvtár, egészségügyi intézmény, mozi és színház is létesült, de volt állattartó telepük és hozzá feldolgozóüzemük, aztán ilyen-olyan üzletek, éttermek, vendéglátóhelyek, de még postahivatal is. A paneltömbökben a nőtlen katonák laktak, a teraszos házakban pedig a tisztek a családjukkal.

A repülőtér mellett emelt Kis-Moszkva teljes elnéptelenedése 1990-re tehető, de a katonák leszerelése már két évvel korábban elkezdődött. A mini városállamot 1996-ig őrizték, majd védtelenül állt, nem csoda, hogy minden mozdítható értékétől megfosztották.

A lap szerint egy angol stáb néhány éve katasztrófafilmet akart itt forgatni. A mai képeket látva nehéz is elhinni, hogy a laktanya kicsivel több mint egy emberöltőnyivel ezelőtt pazar körülményeket kínált az itt élők számára.

Forrás: veol.hu