Lukasenka béketárgyalásokat sürget

HírKlikk 2023. október 29. 10:25 2023. okt. 29. 10:25

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik leghűbb szövetségese felszólította Oroszországot és Ukrajnát, hogy üljenek le, és tárgyaljanak a háború befejezéséről.

Elég probléma van mindkét oldalon, a helyzet általánosságban komolyan holtpontra jutott: senki nem tud tenni semmit, ami érdemben erősítené vagy előremozdítaná a helyzetét – jelentette ki a fehérorosz diktátor, aki érvként azt is elmondta: ott vannak fej-fej mellett, életre-halálra, elsáncolva. Emberek halnak meg – írja a PortfolioReuters hírét idézve.

Lukasenka szerint Ukrajna követelését, hogy Oroszország vonuljon ki a területéről, tárgyalások útján kell megoldani. A fehérorosz állami hírügynökség honlapján közzétett videóban Lukasenko kijelentette: le kell ülnünk a tárgyalóasztalhoz, és megállapodásra kell jutnunk.

A fehérorosz elnök szerint nincs szükség előfeltételekre, a lényeg, hogy kiadják a tűzszünetre vonatkozó parancsot.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton több mint 60 nemzetbiztonsági tanácsadóval tartott találkozóján megismételte tíz pontos béketervét, amely szerint a háború befejezésének egyetlen megoldása Ukrajna területi integritásának helyreállítása.

Forrás: Portfolio


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom