Ma van a diabétesz világnapja

HírKlikk 2020. november 14. 08:10 2020. nov. 14. 08:10

Magyarországon több mint 1,1 millió felnőtt és több mint 5 ezer gyerek él diabétesszel – a döbbenetes számokat a Központi Statisztikai Hivatal tette közzé abból az alkalomból, hogy ma van a diabétesz világnapja. A Földön összesen 422 millió ember él cukorbetegséggel.

A cukorbetegség vészes gyorsasággal terjed Magyarországon – derül ki a KSH adataiból. A felnőtt cukorbetegek 100 lakosra jutó száma az elmúlt 20 évben megháromszorozódott. A diabétesz gyakorisága az életkorral emelkedik: 44 éves korig a nők, azt követően pedig a férfiak körében több a 100 megfelelő korú lakosra jutó beteg.

1991 óta szervezik meg a cukorbetegség világnapját a Nemzetközi Diabétesz Szövetség és az Egészségügyi Világszervezet ajánlására. Ezen a napon, november 14-én született Frederick Banting, aki az inzulin felfedezéséért John McLeoddal megosztott orvosi Nobel-díjat kapott. A világnap a cukorbetegség globális térhódítására hívja fel a figyelmet, valamint arra, hogy az egészséges életmód, a diéta, a rendszeres fizikai aktivitás visszafordíthatja a diabétesz terjedését.