Macron elnök oroszokat is meghívott a partraszállás 80. évfordulójára

HírKlikk 2024. május 18. 19:10 2024. máj. 18. 19:10

Felháborodást keltett Párizs szövetségesei körében, hogy Emmanuel Macron francia elnök Oroszország képviselőit is meghívta a normandiai partraszállás 80. évfordulójának ünnepségeire. Macron minden egyeztetés nélkül hozta meg a döntést, így németek, britek, amerikaiak váratlanul szembesültek a helyzettel. 

Putyin orosz elnökre nem vonatkozik a meghívás és nem világos, kik, milyen rangú személyiségek képviselhetik majd országát a június 6.-i ünepségen, ahol ott lesz Biden amerikai elnök, Scholz német kancellár és III. Károly brit uralkodó is. 

A Politico portál szerint Párizs a tiltakozásokra azt válaszolta, hogy Franciaország – ellentétben Oroszországgal – nem írja át politikai okokból a történelmet. Az évfordulókra meghívják mindazon országok képviselőit, amelyek csapatai részt vettek a partraszállásban és korábban ezt kiterjesztették Oroszországra is. 

Putyin részt vett mind a 60., mind a 70. évfordulón. Az utóbbit 2014-ben néhány hónappal a Krím orosz elfoglalása után rendezték. Bár Macron a közelmúltban felvetette NATO-csapatok bevetését az ukrán háborúban, nemrég Franciaország nagykövete részt vett Putyin elnöki beiktatásán, míg a többi NATO ország azt bojkottálta.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom