Macron ördögi terve Trócsányival

HírKlikk 2019. szeptember 13. 14:04 2019. szept. 13. 14:04

A Nyugat-Balkán államainak sajtóhelyzetéről tartottak tanácskozást Podgoricában az EU Bizottságának szervezésében, ahol stratégiákat dolgoznak ki a sajtóra nehezedő fokozódó nyomás, a propagandaorgánumokként való felhasználás ellen.  A második alkalommal megrendezett tanácskozáson a fő téma azonban Trócsányi László bővítési biztosi tisztségre jelölése volt a fő téma, mert a magyar jelölt éppen az ellenkezőjét képviseli mindannak, amit az EU a Balkánon el szeretne érni: a jogállamiságot, nyitottabb és átláthatóbb társadalmat és kormányzást és nagyobb sajtószabadságot - írta a Der Standard munkatársa a helyszínről.

A tanácskozáson résztvevők általános véleménye szerint „Magyarország nem modell a Balkán számára”.  A szerző szerint Trócsányit nyilvánvalóan Emanuel Macron francia elnök javasolta, aki teljesen le akarja állítani a bővítést. Macron terve eszerint a következő lenne: Trócsányi kinevezésével olyan valaki jut helyzetbe, aki szélsőségesen bővítés-párti, de ugyanakkor szemben áll az olyan központi európai értékekkel, mint a jogállamiság és az átláthatóság. Ez negatív légkört teremt az egész bővítési témakör számára, és segíti felülkereskedni a bővítés ellenzőit.

Sok elemző most abban reménykedik, hogy az Európai Parlament leszavazza Trócsányit, de egyáltalán nem biztos, hogy ez bekövetkezik. Az sem világos, hogy Magyarország Trócsányi esetleges leszavazása után ugyanerre a tisztségre számíthat-e - e tekintetben sok függ Orbán Viktortól. Továbbá az sem világos, hogy ki vezetné a tárgyalásokat Szerbia és Koszovó között. Ha a feladatkörök eddigi megosztása maradna érvényben, akkor ez Joep Borell külügyi megbízott lenne, de léteznek olyan híresztelések, amelyek szerint ez a jövőben az egyik biztos feladata lenne. A bizottság mindenesetre jövőre meg akarja kötni a két ország közötti, jogilag kötelező érvényű megállapodást. 

A tanácskozáson egyébként egyebek között olyan javaslatok hangzottak el, mint hogy az EU-Bizottság a sajtószabadság megsértéseinek egyedi eseteire is reagáljon, és ezzel gyakoroljon nagyobb nyomást a kormányokra és a pártokra.

Forrás: Hírklikk