Magyar abszurd: tabletek frissítése miatt késtek órákat a mentők

HírKlikk 2024. május 26. 09:30 2024. máj. 26. 09:30

A hét elején frissítették az irányításhoz használt tabletek szoftverét, emiatt  Budapesten és Pest megyében több mentőautó is késhetett. A frissítés miatt papíralapú dokumentációra kellett átállni éjjel és nappal, emiatt volt olyan beteg, akinek két óra helyett hat-hét órát kellett várnia a szállításra. Az Országos Mentőszolgálat szerint a tabletek frissítése nincs összefüggésben a betegszállítással, nem lassíthatja az életmentést.

„A szegény irányítók, mondjuk úgy, vakon mozogtak, mert legtöbbször azt sem tudták, hogy aktuálisan merre járnak az autóik, tehát ha például útközben lett volna egy sürgős riasztás, nem tudták volna ránk bízni” – nyilatkozta névtelenül egy mentőápoló az RTL Híradónak. Az ápoló azt is elmondta, hogy a szoftverfrissítés nem minden eszközön sikerült, így még kedden és szerdán is papír alapon irányítottak több kocsit.

Egy 65 éves trombózisos betegnek is sokat kellett várnia a hét elején Budapesten – derült ki az egyik éppen működő tabletről készült fotóból. Először 17:51-kor reklamáltak amiatt, hogy nem érkezett meg a mentő, majd többszöri érdeklődés után azt írta a mentésirányító, hogy nincs szabad kapacitás. A beteg amúgy az első reklamáció után lemondta a mentőt, és magánmentővel ment be  kórházba.

A tableteket megyéről megyére frissítik, közölte az Országos Mentőszolgálat, hozzátéve, hogy az életmentést mindez nem lassíthatja, „a betegszállítási feladatokkal a tabletek frissítése nincs összefüggésben”. „Ha nem azonnali mentőszállítást rendel el az orvos, akkor előfordulhat hosszabb várakozás” – nyilatkozta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Forrás: RTL


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom