Magyar György: 170 ezer szavazó nem tud 24 óra alatt átformálódni és másra voksolni

HírKlikk 2021. október 14. 13:15 2021. okt. 14. 13:15

Nem a versenyzők részvételét, hanem az előválasztás ethoszát féltem – mondta Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke arról, hogy két szereplős lett az előválasztás második fordulója. „Az, hogy most kettőből kell választani miniszterelnök-jelöltet, egy felfokozott helyzetet idéz elő, mert nem volt még ilyen Magyarországon. Nem a verseny részét féltem, hanem a tisztességét és nem szeretném, hogy egyesek elveszítsék a határvonalat.”

A Klikk Tv Heti Egyenleg című műsorában Vicsek Ferenc újságíró elmondta, „korábban szembetalálkoztam Mérő László professzor dolgozatával, amelyben emlékeztet, hogy ő megírta korábban a Civil Választási Bizottságnak, hogy nem szabad a jelölteket háromra kifuttatni. Matematikusok és politikusok sem voltak az előválasztási bizottságban, akik elmagyarázták volna, hogyha hárman vannak a befutó jelöltek, akkor – mindenki tudja, aki háromtagú családban él –, kettő össze fog fogni a harmadik ellen. Volt egy súlyos hiba akkor, amikor ezt kitalálták, úgy gondolták, minél nagyobb lesz a merítés, annál szabadabban lehet választani. Annyira különböznek ezek a pártok, hogy nem kell rögtön kettőre leszűkíteni.”

Magyar György szerint „az az ősbűn, hogy megengedték, hogy három induló legyen. Még ezt is lehetett volna kezelni, az nem volt bekalkulálva, hogy a második helyezett, akire sok párt épült és 170 ezer ember rászavazott, az belefárad ebbe és egyeztetés, felkészülés nélkül kilép ebből a játékból.”

„Hárman bekerültek a döntőbe, játsszák le!”

Van egy olyan korreláció-kutatás – a hátsó, bonyolult összefüggések elemzése a számok alapján –. amelynek az a konklúziója, hogy a radikális álláspontot Dobrev Klára és Jakab Péter képviselte, a puhábbat pedig Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely, de ezen belül Márki-Zay egy kicsit radikálisabb volt – folytatta a számok világából származó elemzést Vicsek Ferenc. „Középről jönnek a választók, akiket ha elkezdenek összeengedni, akkor ezekből a számokból levonhatta Karácsony – aki ezt jól ismeri – azt a következtetést, hogy a második fordulót fölényesen megnyerheti Márki-Zay. Az az érdekesebb ennél, hogy ne kövessük el még egyszer azt a hibát, amit elkövettek ezek a pártok, akkor, amikor kiírták az előválasztást, hogy elkezdtek sakkozni, majd szembetalálkoztak a valósággal.”

„Nekünk csak az az érdekes, hogy mi történik majd 2022 áprilisában, akkor ki tud több embert megmozgatni.”

Magyar György szerint a mateknál sokkal egyszerűbb dologról van szó. „Az emberek bölcsek, okosak, tudnak jutalmazni, tudnak büntetni – és ezt kiprovokálták. Azzal, hogy Karácsony azt mondta, elfáradt vagy kiszámolta, hogy nem tud nyerni, azzal semmi baj, ezt meg lehet tenni, de akkor meg kell mondani az embereknek. Nem tudnak 170 ezren 24 óra alatt átformálódni, és Márki-Zay-ra szavazni.”

„Nem kellett volna ezt hozzátenni, elég lett volna, hogy nincs esélyem és főpolgármester vagyok, szeretném befejezni a ciklusomat, menjetek szavazni.”