Magyar György: a jogalkotó leszerepelt a választás utáni kavalkádban

HírKlikk 2024. június 22. 07:48 2024. jún. 22. 07:48

Karácsony Gergely nem akarja, hogy a következő öt évben bármikor a fejéhez vágják, csak kicsivel, 41 szavazattal nyert, ezért kérte a főpolgármester-választás megismétlését. Magyar György ügyvéd ezt tisztességes álláspontnak nevezte, de a KlikkTV Mélyvíz című műsorában úgy vélte, kevés esélyt lát rá, hogy a Kúria zöld utat ad ennek a kezdeményezésnek.

Az európai parlamenti választás után világosan kiderült, hogy Orbán Viktor eltaktikázta magát – vélte a műsorban Magyar György. Így aztán Magyarország a perifériára szorult, véleményét nem veszik tisztességesen számításba. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy jogait sem tudja kellőképpen érvényesíteni és érdekeit sem képes védeni – tette hozzá az ügyvéd. 

A beszélgetésben. amelyben az európai parlamenti és az önkormányzati választás után kialakult helyzetet elemezték, elsősorban arról volt szó, mekkora esélye van annak, hogy Budapesten megismétlik a polgármester-választást. Az ügyvéd szerint a Kúriának nem kell és nem is szabad politikai szempontokat érvényesítenie, kizárólag azt kell megállapítania, hogy történt-e jogsértést. Ezt pedig a beadvány szerzőjének, vagyis Karácsony Gergelynek bizonyítania kell. Magyar György szerint várhatóan elutasítják a kérelmet. Ugyanakkor az immár jogerősen ismét győztesnek nyilvánított eddigi főpolgármester nem hibázott, amikor új szavazást indítványozott, sőt, nagyon tisztességesen járt el – mondta az ügyvéd. Demokratikus megoldást választott és a jövendő legitimációját tartotta szem előtt. 

Magyar György kitért arra is, hogy – mint fogalmazott – jogi hiátus van a szabályok egyértelműségében. Ezért fordulhatott elő olyan helyzet, amelyet kavalkádnak minősített. Például újra számolták az érvénytelen szavazatokat, miközben ugyanezt megtehették volna az érvényesnek nyilvánított voksokkal is. Arra sincsenek egyértelmű előírások, hogy amennyiben az egyik jelölt szinte az utolsó pillanatban visszalép – amint azt Szentkirályi Alexandra tette, és természetesen meg is tehette –, akkor hogyan kell kihúzni a nevét a már kinyomtatott szavazólapokról. Amint az sem egyértelmű, hogy minek számít, ha valaki bejelöli a visszalépett és a még versenyben lévő jelölt nevét is. 

A jogalkotó arra sem gondolt, hogyan kell kezelni a jelenlegi helyzetet, amikor a már megválasztott polgármesterek és a képviselők csak októbertől léphetnek hivatalba, miközben négy hónapig még elődeik „uralkodnak”. Így fordulhatott elő – említette példaképpen az ügyvéd –, hogy a XII. kerület leköszönő önkormányzata két nappal a választás után még megszavazott egy egymilliárd forint értékű szerződéskötést. 

Miután Magyar György a Civil Választási Bizottság elnöke is, a műsorvezető, Németh Péter az előválasztásokról is kérdezte. Az ügyvéd elmondta, hogy ami az előző önkormányzati választás előtt siker volt, az most kudarcba fulladt. Szerinte emiatt egyértelműen a pártok okolhatók, amelyek ezúttal önös érdekeiket helyezték előtérbe. Úgy fogalmazott, „a pártok kiherélték az előválasztás alapvető gondolatát, hogy bízzák a választókra a döntéseket”. Ugyanakkor jelezte, hogy ő harcos típus, nem adja fel a reményt, hogy az ellenzék még visszatér a jól bevált előválasztás módszeréhez. Mint mondta, „veszíteni lehet, de kikapni soha”.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom