Magyar György: ha működik a jogállam, ez a hatalom összedől

HírKlikk 2023. február 10. 07:58 2023. feb. 10. 07:58

A politikának semmi köze nincs az igazságszolgáltatáshoz. Ha az igazságszolgáltatásba beleszól, megölte a hatalmi ágak szétválasztását – mondta a Klikk Tv Tíz című műsorában Magyar György. Az ügyvéd szerint az igazságszolgáltatásnak tisztessége, önállósága megőrzendő, még a halott jogállamban is. Vissza kell helyezni a kontrollrendszert, mert jelenleg sem a parlament, sem a társadalmi, sem pedig az állami szervezetek nem gyakorolják azt. Nincs a demokráciának megnyilvánulási formája.

Azért kell az igazságszolgáltatási „reformról” és minden elviselhetetlen, a jogállamot agyontipró magatartásról megfogalmazni a kritikánkat, mert ha az ember nem mondja el, akkor a társadalom, a szavazó többség azt gondolja, hogy ez így van jól. Az egész kormányzati berendezkedés úgy van kitalálva, hogy az állampolgár azt hiszi el, amit hall, és nem megy utána, a dezinformációkkal teljes mértékben befolyásolni lehet őket, és ez pont elég ahhoz a 2,5-3 millió szavazathoz, amivel a Fidesz fenn tudja tartani a hatalmát – vélte Magyar György, aki szerint azonban az kevés, hogy nem jó, meg, hogy menjenek innen, bukjanak meg. „Meg kell csinálni szakmai alapon, és kulcskérdésnek azt tartom, hogy eljussunk azokhoz, akiknek sikerült bedugni a fülüket, bekötni a szemüket, a saját pénztárcájukat sem nézik meg, csak hisznek, mint a Jóistenben.”

Az emberek érteni fogják a szakkérdéseket? – kérdezte Bolgár György, mire az ügyvéd úgy válaszolt, hogy ez egy tanulási folyamat. Lehet emberi nyelven beszélni, meg lehet értetni, hogy az igazságszolgáltatás tisztessége, és annak elfogadhatósága alapvetés, mert különben ez káoszhoz és anarchiához vezet. „Ha én nem bízhatom állampolgárként az igazságszolgáltatás tisztességében és abban az alapelvben, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő, akkor nem bízhatom annak az ítéletében sem. Így majd nem megyek el a bíróságra, magam megoldom. Kitekerem a nyakát annak, aki rosszul állt hozzá az én életvitelemhez, vagy bántotta a kutyámat. Borzasztó, ha az igazságszolgáltatás elveszíti a tisztességét és a hitelességét”.

Hozzátette, az is nagyon fontos, hogy a bíró ne függjön. „Sok kollégámnak az a meglátása, hogy még létezik a bírói ethosz, vannak, akiket még nevelt a korabeli társadalmi réteg, és a szakma tisztességére, becsületére tanította őket. Ez az, ami hiányzik a mostani kúriai vezetésből és a szakmai irányításból. Ezért nincs a bírói tanácsnak jogköre, csak a bírói hivatalnak”. 

Az Európai Unió is erre hivatkozott. Kiemelték például a kúriai elnök megválasztásának összeférhetetlenségét, meg az ottani kinevezéseket, amit szintén a jelenlegi kúriaelnök vezetett be joggyakorlatnak, ami miatt ordít és toporzékol teljes joggal az Országos Bírói Tanács. Az sem működik, hogy az ügyészség állam az államban, nincs jogorvoslat, és ha Polt Péterék úgy gondolják, hogy ebből csinálnak ügyet, akkor lesz, ha úgy gondolják, hogy nem, akkor nem lesz. Ezt sem tűri el az európai demokratikus jogállami berendezkedés – magyarázta Magyar György. 

„Erre mondtam azt, hogy Magyarországon a jogállam meghalt, nem tetszhalott, hanem valódi halott, ennek a feltámasztása ebben a rendszerben jogi tartalommal és társadalompolitikai értelemben lehetetlen”. Az ügyvéd szerint tehát alapvető változtatásokra lenne szükség. Az igazságügyi reform egyik alapvetése az ügyészi rendszer helyretétele, mert ez nem mehet így tovább, legalábbis, ha a jogállamot meg akarjuk mutatni, és nem csak panorámában, vagy biodíszletként működtetjük. A politikának semmi köze nincs az igazságszolgáltatáshoz. Ha az igazságszolgáltatásba beleszól, megölte a hatalmi ágak szétválasztását. Az igazságszolgáltatásnak a kontaktsága, tisztessége, önállósága megőrzendő, még a halott jogállamban is. Vissza kell helyezni a kontrollrendszert, mert jelenleg sem a parlament, sem a társadalmi, sem pedig az állami szervezetek nem gyakorolják. Nincs a demokráciának megnyilvánulási formája – sorolta az ügyvéd. 

„Én is szeretnék optimista lenni, de nem vagyok az. Mert látom a begyöpösödést. Látom, ez a Fidesz-rendszer arra épül, hogy a jogállam nem működhet, mert ha működik a jogállam, ez a hatalom összedől. Tehát nem hagyja magát, látszatintézkedéseket csinál. Az Európai Bizottság álláspontjának megvalósíthatóságára vannak ígéretek, ami a világon semmit nem jelent, akkor van értelme, ha megvalósul. Ehhez viszont idő kell. Ezek a márciusi határidők, meg ezek a jópofaságok, csak arra jók megint, hogy a nézőket bolondítsák. Ameddig ez az irányítás ezzel az alapvetéssel működik tovább, mindez porhintés. Megetetjük Európát, hogy adja ide a dohányt, és megfenyegetjük Európát, hogyha nem adja, akkor kilépünk. Hát ez mire jó? Elmegyünk Kínába, és kérünk tőlük pénzt? Kína szívesen ad, csak cserébe kéri az országot” – summázta Magyar György. 

A Klikk TV Tíz című műsora ide kattintva nézhető meg.