Magyar György: Varga Judit akkor is bíróság elé idézhető, ha uniós képviselő lesz

HírKlikk 2023. július 4. 07:30 2023. júl. 4. 07:30

Varga Judit is bekerül a Fidesz rozsdatemető programjába, ez egy megelőző akció, mert aki nem lép egyszerre, az az Európai Unióban találhatja magát – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Magyar György ügyvéd az igazságügyi miniszter váratlan lemondásáról és bejelentéséről, hogy az unióban akar tovább tevékenykedni. „Nem ismerjük, a mögöttes tartalmat, hogy Orbán döntött így, de azt sem ismerjük, hogy a jéghegyből mennyi látszik. Nem tudhatjuk, ha behívják a bíróságra, ott mi fog történni, nem tudhatjuk, hogy a szervilizmusa meddig tart és azt sem, van-e olyan tevekénysége vagy ismeretanyaga, ami ártani tud visszafelé a kormánynak.”

Benne volt a levegőben Varga Judit lemondása, de senki nem tudta előre. Magyarországon a politikai kultúra nem arról híres, hogyha valakinek van valami a füle mögött, akkor az lemond. „Mégis elvártam volna tőle már korábban, de túl szervilissé vált a miniszterelnök mellett és elvesztette a kritikai érzékenységét.” Magyar György felsorolta, lemondhatott volna a miniszter akár a Pegasus-ügy, akár a családi botrányok miatt, de most betett neki a Völner-ügy.

A társadalom apolitikussá vált, pontosabban azzá változtatták, nem csak le vagyunk butítva, hanem még el is várják tőlünk, hogy ne foglalkozzunk közügyekkel – mutatott rá az ügyvéd, aki emlékeztetett, a Völner-Schadl ügy is lecsupaszított, miközben egy szerteágazó történet, de az ágait levágták, összehúzták és csak a csúcsa, amivel mi találkozunk. „Nem tudhatjuk, ha bejönne az, amit Völner mondott egyszer a telefonban, hogy sokaknak inoghat a széke, akkor kire, és mire gondolt. Büntetőjogászként hozzáteszem, attól, hogy Varga Juditból lesz egy szép EP-képviselő, attól még állampolgár marad, a tanúvallomása megmarad és a tanúskodás állampolgári kötelezettség, sőt, az igazmondás is. Aki nem mondja el, amit tud, az is hamisan tanúskodik.”

Magyar György szerint azt megúszhatja Varga Judit, hogy bíróság elé álljon, az a bíró jogkörébe tartozik, hogy eldöntse, az ügyhöz szükséges-e az ő meghallgatása. „Ha viszont a vádlottak védekezése abba az irányba mutat, hogy neki tudnia kellett arról, hogy történtek jogellenes magatartások, akkor kötelessége a bíróságnak, hogy ezt kiderítse, még akkor is, ha a vádhatóság ezt elmulasztotta.”

Magyar György hozzátette, ismeri a bírónőt, aki tárgyalja az ügyet, nagyon precíznek, korrektnek és nem részrehajlónak tartja. „Következésképpen számíthatunk arra, hogy felderíti az ügyhöz kötődően azt is, amit a vádhoz kötődően nem derítettek fel.”

ÁSZ – büntet vagy nem

Az ügyvéd beszélt arról is, hogy az Állami Számvevőszék megszellőztette a büntetés lehetőségét az ellenzéki pártokkal kapcsolatban. Azt mondta, a pártokat csak megfenyegették, belengettek egy furkósbotot, szerinte szó nincs 3,2 milliárdos összegekről. Úgy véli azonban, az ügyet fent lehet tartani és fenyegetni az ellenzéket, miközben például azt nem vizsgálják, hogy a CÖF miből táplálkozik, mert a plakátok milliárdokat emésztettek fel közpénzből. „Magyarországon a pártfinanszírozás és kampányköltségek káosz-jogszabályháttérrel működnek.”

Nyomatékosította, az ellenzék részéről szabályosan gyűjtött pénzekről van szó.

Mindennek hátat fordított

Szóba került az is, hogy Magyar György, aki korábban részt vett az előválasztások koordinálásában, és kiállt a civil jelölésű köztársasági elnök-előválasztás mellett, Márki-Zay Péter mozgalmában pedig aktívan tevékenykedett, hirtelen kiszállt a politikai életből. Ezt azért tette, mert – mint mondta – úgy érezte, a tevékenységük meddővé vált, és arra kell energiát fordítani, amiben eredményt lehet elérni. 

A közéleti érdeklődése megmaradt, médiaoldalról gyakran megkérdezik, de kivonult, mert nem látja az aktivitást, az együttműködési esélyt – tette hozzá.

Az ügyvéd úgy fogalmazott, le kell venni a pártsapkákat, nem szabad most megkülönböztetni magukat. „Orbánt nem érdeklik az orvosok, a pedagógusok, csak a hatalmának megőrzése – mindenekfelett.”

A Klikk TV műsorát itt tekinthetik meg.