Magyar karmester vezényli az Eufóniák varsói közép-európai zenei fesztivál zárókoncertjét

HírKlikk 2023. november 14. 15:40 2023. nov. 14. 15:40

Nagy Zsolt karmester vezényli Krzysztof Penderecki Utrenja (Jutrznia) című monumentális, kórusra és zenekarra írt művét az Eufóniák című, ötödik alkalommal megrendezett, pénteken kezdődő varsói közép- és kelet-európai zenei fesztivál záróestjén.

A kilenc napos nemzetközi fesztiválon a térség 12 országának 750 művésze vesz részt, köztük magyarok is. Az idén a „Népi hagyományok" mottóval rendezett koncertsorozaton bemutatják a közép- és kelet-európai zeneirodalom klasszikus és modern darabjait, ezen belül a népzene ihlette műveket.  

A rendezvény honlapján közzétett program szerint a pénteki nyitókoncerten a brit BBC Szimfonikus Zenekar lép fel Olari Elts észt karmester vezényletével, szólót játszik Vadim Gluzman neves izraeli hegedűművész.

Az Eufónián immár harmadik alkalommal résztvevő Nagy Zsolt pedig az október 25-i zárókoncertet vezényli. Penderecki Utrenja című művét csaknem 230 zenész – a Sinfonia  Varsovia zenekar, a lengyel nemzeti filharmónia kórusa, a poznani fiúkórus és öt szólista – adja elő. Az 1970-es évek elején keletkezett, az ortodox húsvéti liturgia által ihletett, „a halál és a feltámadás színházaként" is emlegetett, két részből álló mű előadásával az 2020-ban elhunyt világhírű lengyel zeneszerző, Krzysztof Penderecki emléke előtt tisztelegnek születésének  90. évfordulója alkalmából.  

Az idei fesztivál műsorában szerepel Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenye is, amelyet a varsói Nemzeti Filharmónia koncerttermében hétfőn Leonora Armellini olasz zongoraművész ad elő a  Szlovén Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara kíséretével, Thomas Sanderling vezényletével.

Jövő szerdán a Lakatos zenei barangolásai című koncerten Roby Lakatos hegedűművész lép fel az AUKSO lengyel kamarazenekarral együtt. Az est műsorában Hubay Jenő és Liszt Ferenc darabjai is szerepelnek.

A fesztivált a lengyel kulturális és örökségvédelmi minisztérium intézményeként működő Nemzeti Kulturális Központ (NCK) szervezi 2018 óta, a projekt megvalósításáért az NCK-t 2021-ben a V4-csoport Nemzetközi Visegrádi Díjával tüntették ki.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom