Magyar magánzsoldos-hadsereg alakul, dubaji pénzből

HírKlikk 2021. július 31. 19:09 2021. júl. 31. 19:09

Különleges katonai feladatokra alakul itthon egy magánvállalkozás – számolt be róla a Növekedés.hu. Külföldi katonai feladatokra, akár 600 fős kontingens kihelyezésére képes csapatot akar az alapító. Az Emirátusokban jegyzik be, a beruházó egy dubaji cégcsoport tulajdonosa. A cég már toborozza a volt rendőröket, katonákat, büntetés-végrehajtásban dolgozó személyeket. Már tárgyalnak potenciális megrendelőkkel is. A fizetés jóval több a hazainál, de a veszély is nagyobb.

Több éves előzménye van a most felgyorsuló projektnek, amelynek lényege, hogy egy, a nemzetközi porondon magát megmérettetni szándékozó magyar katonai magánvállalat alakul – mondta a portálnak a vállalkozás szakmai koordinátora, Bagjos Richárd. Már hatszáz embert, két nagy katonai (vagy polgári) szállítógépre rakva már bármikor mozgósítani tudnak, eljuttatva őket a világ bármely forró pontjára.

A cikk szerint pedig megrendelőkben nem lesz hiány. A világhelyzet legalább két régióban – Afganisztánban és Irakban – még az eddigieknél is szükségesebbé teszi a magán katonai vállalatok alkalmazását, legyen szó objektumvédelemről, fontos emberek személyi védelméről, vagy akár aknamentesítésről.

Arra a kérdésre, hogy kié a cég, ki a befektető, ki finanszírozza a felmerülő nagyobb kiadásokat, Bagjos azt válaszolta,A cég működtetése nem az én dolgom, az Emirátusokban lesz bejegyezve, felszereléseink nagy részét is, a fegyverzetet, technikát a Kaukázus és a Kaspi-tenger menti országokból szerezzük be...Ami az anyagi hátteret illeti, eszünkbe sem volt magyar banktól vagy vállalkozástól pénzt kérni, a beruházónk se magyar, hanem egy dubaji cégcsoport tulajdonosa. A különböző jogi kérdések, például az engedélyeztetések, helyi jogosítványok megszerzését az adott helyszínen menedzseljük.”

Arra a kérdésre, hogy kik a potenciális megrendelők, Bagjos Richárd elmondta: elsősorban Afganisztán és a közel-keleti térség kerülhet szóba. Már tettek ajánlatot a kabuli kormánynak támogató feladatok megoldására, konkrétan a főváros védelmében segédkeznének. Irakból is kaptak felkérést, kormányközeli projektekben való közreműködésre, de tárgyalnak a szír-iraki határ védelméről és lassan érik egy afrikai repülőtér és kikötő őrzése is. Ezen túl, francia menekülttábor rendészeti munkáiról is haladnak a tárgyalások, továbbá tanácsadókkal segítenének egy svéd rendőri egységet. Jelenleg három diplomáciai képviseletnél is megbeszéléseket folytatnak. A témák között van magánbörtönök építése, utcai zavargások megfékezése, és az ott dolgozó személyi állomány képzése.

Ami az állományt illeti, Bagjos szerint remek és tapasztalt szakembereik vannak az országban. Az anyagi háttér pedig sokkal vonzóbb, mintha itthon érvényesítenék sajátos, lojalitásra, parancsteljesítésre alapozott szaktudásukat. A javadalmazás az itthoninak többszöröse – igaz, komoly kockázatot is kell vállalni a világ egyes forró pontjain – mondja, emlékeztetve arra, hogy most is vannak magyarok a legnehezebb helyeken, zsoldosként Irakban, vagy Kabulban egy követség őrségében.

Ők azonban sokkal nagyobb potenciált látnak a komplexebb feladatok ellátásában.

A toborzás tavaly október óta folyik, mégpedig szakmai berkekben. Kizárólag személyes ismeretség vagy ajánlás útján kerülnek hozzájuk a jelentkezők. Nincs weboldaluk, nem is lesz. A törzs, 1000 ember már rendelkezésre áll. 600 fővel bármikor el tudnak indulni külföldre, ha azonnal menni kell. Számításai szerint egyébként 3000 embernél több fegyverest nem tudnak összeszedni itthonról. De a létszámot tovább tudják bővíteni akár húszezerre, elsősorban cseh és lengyel partnerektől, továbbá Dél-Amerikából és Dél-Ázsiából. Az állomány egyben tartása észszerű alapokon nyugszik, senkit se kell eltartani, merthogy mindenki dolgozik, vagy már nyugdíjat kap leszerelése óta.

Forrás: Hírklikk