Magyar Orvosi Kamara: meghátrált a kormány

HírKlikk 2020. november 21. 15:30 2020. nov. 21. 15:30

Megkapta az egészségügyi törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet tervezetét a Magyar Orvosi Kamara (MOK). Egyebek mellett kiderül, a másodállás vállalását csak 2023-tól kötnék engedélyhez. A szakmai szervezet szerint, azonban még mindig vannak vitatott pontok – írja a napi.hu

„Meghátrált a kormány!” – adta hírül a Magyar Orvosi Kamara, miután megkapta az egészségügyi törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet tervezetét. A legfontosabb változás, hogy összesen 100 munkanapban maximalizálhatják az egészségügyi dolgozók kivezényelhetőségét, illetve a plusz munkát lehetővé tevő szabályokat is csak a következő kormányzati ciklus első évétől, tehát 2023-tól vezetnék be – írja a portál.  

A héten egyébként kétszer is egyeztettek a módosításokról, először Pintér Sándor belügyminiszternél, ahová a pártokat és a MOK-ot is meghívták, szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) az érdekképviseleti szervezetek voltak jelen. A szakmai érdekvédelem szerint, a tervezetnek továbbra is vannak vitatott pontjai. Az átvezényelhetőséggel kapcsolatban a tervezet a 100 napot tartalmazza, az viszont nem egyértelmű, hogy ez csak válsághelyzetre lenne így. A Telex értesülése alapján, a megbeszélésen Kincses felvetette, hogy legyen a kirendelhetőség maximuma is a Munka Törvénykönyvének megfelelően, 44 nap. Pintér Sándor – a közlemény szerint – ennek megfontolására komoly hajlandóságot mutatott. 

A javaslatban szereplő összeférhetetlenségi szabályok alapján, 2023-ig nem kell engedélyt kérni másodállás vállalásához. Bizonyos szakmák eleve kapnának kivételt. A törvény a nőgyógyászokat is nevesítette, annak ellenére, hogy a kamarának kifogásai vannak ez ellen, mivel a MOK szerint ez az engedmény kiskaput nyit a hálapénznek. A kormány viszont „népesedéspolitikai-családvédelmi okokból" nem enged. 

Az Országgyűlés 2020. október 6-án fogadta el az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, amely sok orvos tiltakozását váltotta ki. A kamara azt javasolta, hogy a béremelés kivételével, a törvény január elsejei hatályba léptetését halasszák el, mert az jelen formájában súlyos ellátási és biztonsági problémákat okoz.