Magyar Péter tényleg azt akarja, hogy a többszörösen bukott Sára Botond döntsön a fővárosban?

HírKlikk 2024. október 3. 15:30 2024. okt. 3. 15:30

Huzakodhatnak a fővárosi közgyűlésben mandátumot szerzett pártok arról, beállnak-e és milyen feltételekkel Karácsony Gergely mögé, de ha nem sikerül a személyi és szervezeti kérdésekben kompromisszumos megoldást találniuk, a fideszes Sára Botond főispán kezére játszhatják át Budapestet – hívta fel a figyelmet Magyar György.  Ezt pedig talán még a mindenkitől elhatárolódó Tisza Párt sem akarhatja – véli az ügyvéd.

A fővárosi közgyűlés holnapi alakuló ülésén – az eddigi információk alapján – sok jóra nem számíthatunk. A minimális különbséggel nyertes Karácsony Gergely főpolgármester, az egykori fideszes káder Vitézy Dávid volt főpolgármester-jelölt, valamint a valaha szintén hasonló térfélen játszó Magyar Péter, a Tisza Párt fővárosi listavezetője – aki persze nem ül be a közgyűlésbe – sajátos meccset vívnak egymással – vázolja a helyzetet a Magyar Ügyvéd Blog legfrissebb bejegyzése, amely egy figyelmeztetést is tartalmaz amellett, hogy felvázolja a jogi hátteret, lehetőségeket és megoldásokat.

A személyeskedéstől sem mentes huzakodás arról folyik, ami aligha érdekli a fővárosi lakosokat, ők ugyanis egy lakható Budapest potenciális vezetőire adták le a voksukat. A polgárok nem akarnak mást, mint például működő közszolgáltatásokat, élhető közterületeket, nagyobb biztonságot, a lakhatási válság megoldását, az pedig vajon kit érdekel, hogy ki lesz a Karácsony vagy a Magyar által támogatott főpolgármester-helyettes? 

A politikától eltekintve, a jogi kereteket vizsgálja meg a blogposzt. Mint emlékeztet rá: az önkormányzati törvény szerint a fővárosi közgyűlés alakuló ülését a főpolgármester hívja össze. Ezen a testület „megalkotja vagy felülvizsgálja szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendeletét, a polgármester előterjesztése alapján megválasztja a bizottság vagy bizottságok tagjait, az alpolgármestert, alpolgármestereket, dönt illetményükről, tiszteletdíjukról”. Karácsony viszont kijelentette, hogy most nem tesz javaslatot a főpolgármester-helyettes(ek) személyére. 

Nincs ezzel még semmi gond, mert a hatályos szabályozás szerint mindezt megteheti a második testületi ülésen is, amely kitűzésének elvileg nincs határideje, csak annyi van megszabva, hogy ilyen ülést évente legalább hat alkalommal kell összehívni. A rendelkezést időarányosan értelmezve lehetséges, hogy a képviselők majd decemberben megint találkoznak. Vajon kinek használ, ha addig marad a kutyakomédia? Karácsonynak? A Fidesznek? A Tiszának? – sorolja a költői kérdéseket Magyar György, aki szerint egy biztos, a főváros érdekeit bizonyosan nem ez szolgálja.

Ha a közgyűlés nem tesz eleget a kötelezettségeinek – vagyis nem választ főpolgármester-helyettest és nem hozza létre legalább a pénzügyi bizottságot –, a fővárosi kormányhivatal „kezdeményezheti a bíróságnál a helyi önkormányzat törvényen alapuló rendeletalkotási vagy határozathozatali kötelezettsége elmulasztásának megállapítását”. Tényleg a fideszes Sára Botond főispán kezébe akarná adni a döntést a saját érdekében senkivel együttműködni nem akaró Tisza Párt? – tesz fel egy újabb költői kérdést a szerző.

Ismét a jog betűjéhez fordul Magyar György: „ha a helyi önkormányzat a rendeletalkotási vagy határozathozatali kötelezettségének a bíróság által a mulasztást megállapító döntésben meghatározott időpontig nem tesz eleget, a bíróság a fővárosi és vármegyei kormányhivatal kezdeményezésére elrendeli, hogy a mulasztás orvoslásához szükséges önkormányzati rendeletet vagy önkormányzati határozatot a helyi önkormányzat nevében a fővárosi és vármegyei kormányhivatal vezetője alkossa meg”.

Ha valamikor a határozathozatali kötelezettség megállapítását alátámasztó bírósági döntés születik, Sára Botond pótolhatja ezt a hiányosságot – fordítja le a szerző a fentieket. Tehát ha nem fogadják el a kötelezően megalkotandó önkormányzati határozatot a főpolgármester-helyettes megválasztásáról, illetve a bizottságok felállításáról, a főispán maga dönthet. Azt persze nehéz kiszámítani, hogy egy bírósági verdiktet mennyi idő alatt hoznak meg, de addig bizonyosan zűrzavaros állapotok uralkodhatnak Budapesten.

A választók 30-30 százaléka a Tisza és a Fidesz listájára voksolt, a szerény többség viszont Karácsonynak szavazott bizalmat – emlékeztet Magyar György, azt üzenve: „Magyar Péter eldöntheti, ebben a helyzetben vállalja-e a politikai felelősségét annak, hogy a fideszes főispánra bízza a döntést”. Azaz, arra a Sára Botondra, aki 2018 és 2019 között már vezette a VIII. kerületet, azonban a 2019-es önkormányzati választáson kikapott az ellenzék közös jelöltjétől.

Orbán Viktor miniszterelnök a kegyencét 2020 januárjában kárpótolta, és kinevezte a fővárosi kormányhivatal vezetőjének. Sára a 2022-es parlamenti választáson is próbálkozott kormánypárti színekben Józsefvárosban, de ismét vesztett a közös ellenzéki jelölttel szemben. Azután újra nekifutott a józsefvárosi polgármesteri szék megszerzésének az idén, de megint elbukott. „Valóban erre az emberre kellene bízni a fővárosi közgyűlés törvényes működésének ellenőrzését? Vajon gondolt erre Magyar Péter?” – olvasható végül még egy kérdés a Magyar Ügyvéd Blog legfrissebb bejegyzésében.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom