Magyar TikTok doki harcol az egészségre veszélyes tartalmakkal

HírKlikk 2023. október 8. 09:05 2023. okt. 8. 09:05

Megelégelték az átveréseket, ezért tíz hazai edukációs tartalomgyártó összefogott, hogy a jövőben túlsúlyba kerüljenek a megbízható, hiteles információkat bemutató videók a TikTokon. A videómegosztó oldalnak egy állásfoglalást is küldtek, amelyben kiálltak az etikus tartalomgyártás mellett.

A videómegosztó oldal mindig is melegágya volt a különböző tévhiteknek, átveréseknek, még olyanok is voltak, akik azt terjesztették, a lyukas fogat mézzel kell bekenni. Az utóbbi időben tarthatatlanná vált a helyzet – mondta Kulja András sebész szakorvosjelölt az Indexnek.

Szerinte az elmúlt időszakban azok száma is megsokasodott, akik edukációs tartalom címszó alatt különböző beavatkozásokat, csodaszereket reklámoznak, de sajnos az is egyre gyakoribb, hogy az influenszerek pusztán nézettséggenerálás céljából egymás munkáját próbálják meg hitelteleníteni.

Példaként említette a platformon microbiomegirl néven futó fiatal dietetikus lány esetét, aki a gyümölcsökről készített egy tájékoztató videót. A tartalmat egy másik TikTokker a későbbiekben úgy vágta össze, mintha a szakember azt mondta volna: a gyümölcsök nem jók, egészségtelen hatást gyakorolnak a szervezetre. A reakcióvideó – melyet csaknem félmillióan megnéztek – olyan indulatot váltott ki az emberekből, hogy többen felhívták a dietetikus munkahelyét, azt követelve: rúgják ki, mert őrültségeket terjeszt.

Mindössze egy kattintással utánanézhettek volna az eredeti forrásnak, a felhasználókat azonban nagyon könnyű megvezetni. Ez volt az a pont, amikor azt éreztük, betelt a pohár, valamit tenni kell, az ugyanis egy dolog, hogy a saját csatornáján ki mit képvisel. De ha valaki egy másik tartalomgyártó munkáját is hitelteleníti, kicsavarja, azt már nem nézhetjük tétlenül – mondja, hozzátéve: az ilyen típusú átveréseknek azért is kell elejét venni, mert rendkívül alkalmasak arra, hogy aláássák a különböző tudományágakba vetett bizalmat.

Az etikátlan videót végül többen jelentették, majd a készítője letörölte, és bocsánatot kért a történtekért. Természetesen az eset hatására megszületett állásfoglalás önmagában még nem garantálja azt, hogy a jövőben ne jelenjenek meg hasonló, csalásra épülő tartalmak, az alapokat ettől függetlenül érdemes időről-időre újra lefektetni.

Kulja András kezdeményezéséhez egyelőre kilencen csatlakoztak, köztük Mucsi Anna orvos, Fuller Bianka pszichológus, Ispán Dávid vegyész, Molnár Janka fizikus, Gyuris Rita növényorvos, Czirják Janka orvostanhallgató, Hrizsnyai Julianna biológus, Horváth Hanna dentálhigiénikus, és Trenka Andrea dietetikus.

Forrás: Index


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom