Magyarázatot igényel a hirtelen vezérkari főnökváltás

NVZS 2023. április 27. 15:05 2023. ápr. 27. 15:05

Az eljárás szokatlan és kormányzati magyarázatra szorul – mondta Szekeres Imre korábbi honvédelmi miniszter a vezérkari főnök hirtelen leváltásáról. A menesztés körülményei igen furcsák: egy napközben megjelent határozattal a köztársasági elnök azonnali hatállyal felmentette Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, akinek már meg is találták az utódját. 

26.-i dátumozással ma jelent meg a Határozatok Tárában a köztársasági elnök 67/2023. (IV. 27.) határozata a Honvéd Vezérkar főnöke beosztásból történő felmentésről. A nyúlfarknyi írás szerint Novák Katalin – a honvédelmi miniszter előterjesztésére – 2023. április 27-ei hatállyal felmentette a Honvéd Vezérkar főnökét, Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot.

Ennél kicsit bőbeszédűbb a Honvédelmi Minisztérium által kiadott közlemény, ami kilátásba helyezi, hogy a felmentett vezérkari főnök a haza szolgálatát más területen fogja folytatni. A közlemény amúgy nem fukarkodik – az egyébként azonnali hatállyal – felmentett Ruszin-Szendi Romulusz méltatásától, mondván: „komoly érdemeket szerzett a katonai kiképzés felgyorsításában és korszerűsítésében, és jelentős lépéseket tett a Magyar Honvédség harcképességének növelése érdekében”.  

A honvédelmi tárca egyben megnevezte az altábornagy utódját: a honvédelmi miniszter Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja új vezérkari főnöknek. A tájékoztatás szerint kiemelt feladata az eddigiek továbbvitelén túl a megkezdett szervezeti kultúra-változtatás folytatása és modern, ütőképes, komoly elrettentő erőt felmutatni képes Magyar Honvédség kialakítása.

A (le)váltásának semmi látható előjele nem volt, a nyilvánosság előtt semmiképpen sem, ezért sem véletlen, hogy szinte bombaként robbant a hír. Pedig az utóbbi időben megszokhattuk a menesztéseket és leváltásokat, kényszerű nyugdíjaztatásokat a hadseregnél. A fiatalítás címszó alatt elindított menesztési hullám végrehajtásában komoly szerepet játszott Ruszin-Szendi Romulusz is.

Mi történt? – a kérdés megválaszolására egy korábbi honvédelmi minisztert kértünk. Szekeres Imre szokatlannak nevezte az eljárást, már csak azért is, mert – mint rámutatott – a vezérkari főnök-váltást gondos előkészítésnek kell megelőznie. Sőt – tette hozzá –, amikor az ő minisztersége alatt, nyugdíjazás miatt történt egy ilyen váltás, akkor az általa javasolt új vezérkari főnök személyéről az ellenzéki pártokkal is egyeztetett, s ezt természetesnek is tartja. Most azonban ez nem történt meg. „A váratlan váltás okát nem ismerjük, nem ismeri egyelőre senki, erre azonban a kormánynak magyarázatot kell adnia, mert bármilyen zűrzavaros politikát is folytat honvédelmi ügyekben, az első számú katona, a vezérkari főnök személye meghatározó” – szögezte le.

Megjegyezte, hogy a kinevezésre javasolt altábornagy Böröndi Gábor kiváló teljesítményt mutatott eddig, ő maga is dolgozott vele, egy magasabb alakulat parancsnokaként ismerte meg. Hozzátette, hogy biztos abban, ezen a poszton is jól fogja szolgálni a hazát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a váltást a kormánynak nem kell megmagyaráznia – húzta alá.

Szekeres többszöri kérdésünkre sem akart találgatásokba belemenni.