Magyarázkodnak a Fidesz kirúgásáról

Sebes György 2021. április 8. 17:45 2021. ápr. 8. 17:45

Valahogy meg kell magyarázni, hogy a Fidesz az Európai Parlamentben és így az európai politikában is kikerült a senki földjére. Így értékelte a Hírklikknek Balázs Péter volt külügyminiszter és uniós biztos mindazt, ami egy szerdai budapesti konferencián elhangzott. Szerinte nincs tehát szó arról, hogy esetleg Magyarország kilépését akarnák előkészíteni az Európai Unióból.

Az online tanácskozás címe és témája az volt, hogy „Mi lesz Európa szerepe a 21. században?” Bevezető előadásában Schmidt Mária, a XXI. Század Intézet és a Terror Háza igazgatója arról beszélt, hogy a migrációs válság után a koronavírus az Európai Unió újabb kudarcát hozta el. A történész szerint Magyarország „kalandos lelkesedéssel” lépett be annak idején az unióba és most ezt akarják átragasztani a kontinens „kicsit megfáradt, megfásult” nyugati részére is. Békés Márton történész, a Terror Háza kutatási igazgatója pedig úgy vélte, az Európai Néppártból történt távozásával a Fidesz rossz kompromisszumoktól szabadult meg, ami lehetőséget is teremt. A magyar jobboldalnak ugyanis nem kell utat keresnie, hiszen tudja, hogy merre és milyen sebességgel halad.

Balázs Péter szerint azonban ezek a kijelentések nem arról szólnak, mintha a Fidesz ki akarná léptetni az országot az unióból. Ennek egyszerű a magyarázata: Brüsszelből továbbra is jelentős pénzek érkeznek. Ha sínre kerül a helyreállítási csomag, az lényegében megduplázza a hét évre szóló költségvetés összegeit. Ezeknek a pénzeknek a felhasználásában a mindenkori kormánynak van döntő szerepe, Orbán Viktor és csapata nem is kíván lemondani erről. Az elemző utalt arra is, milyen problémákat okozott Nagy-Britanniának, hogy távozott az Európai Unióból. A válás még egy olyan országnak is nehéz volt, amely fényes elszigeteltségben úszik a tengerben a kontinenstől távol és beszéli az Egyesült Államok nyelvét. A kontinensbe mélyen beágyazott Magyarország számára lehetetlen vállalkozás lenne a kilépés, hacsak nem akarna az orosz föderációhoz csatlakozni – mondta Balázs Péter.

Az európai politika egyik legjobb szakértője kitért arra is, hogy egy demokratikusan működő párt döntései kollektíven születnek. A Fidesznél erről nincs szó. Itt egyetlen személy határoz, még akkor is, ha pártjában is egyre nehezebben követik Orbán Viktort. Most a Fidesz 12 európai parlamenti képviselőjének bőrére ment a játék. Őket eredetileg azért küldték Brüsszelbe, hogy a lehető legszorosabb kapcsolatokat építsék ki a Néppárttal. Mindent meg is tettek azért, hogy elfogadtassák Orbán pávatáncát. Ez azonban már nem ment tovább, ezért is döntött az Európai Parlament legnagyobb pártcsaládja a Fidesz kiszorításáról. Vagyis a kommunikációval ellentétben, nem a magyar párt hagyta ott a Néppártot, hanem az nem tudta tovább elfogadni a magyar kormányfő kisebb és nagyobb cseleit.

A volt külügyminiszter felidézte, hogy több mint két évtizede Orbán Viktor még a Liberális Internacionálé alelnöke volt. Aztán fordult egy nagyot és úgy gondolta, érdemes inkább a legerősebb pártcsaládhoz csatlakozni. Kapaszkodott is a mérsékelt középjobb családba. Ennek jele volt, hogy hangoztatta, mennyire kereszténydemokrata, még akkor is, amikor egészen nyíltan együttműködött már a szélsőjobbal. Most viszont nincs számára hely és mozgástér. Balázs Péter szerint hiába próbálkozik lengyel és olasz barátaival, akik a múlt héten Budapesten is jártak. A lengyel kormánypárt ugyanis az Európai Konzervatívok és Reformerek 62 tagú csoportjának vezető ereje 27 képviselővel. Az olasz Liga Párt pedig az Identitás nevű 75 tagú csoport élén áll, ott Matteo Salviniéknak van 28 helyük. Egyik sem akarja elhagyni a biztos pozíciót egy bizonytalan konstrukcióért, hiába beszél Orbán reneszánszról és új csoportról. Ráadásul az európai szélsőjobb pártjai azért vannak két csapatban, mert nem tudtak megegyezni. Elképzeléseikben van ugyan közös, de politikai céljaik eltérőek. Kicsi tehát a valószínűsége, hogy a Fidesz kedvéért változtatnak – tette hozzá az elemző.

Balázs Péter azt is elmondta, hogy többször vett részt nyilvános vitán Schmidt Máriával és Békés Mártonnal, legutóbb 2015 őszén, amikor a migráns-helyzetről volt szó. Mindig is az jellemezte őket, hogy nagyon erős prekoncepciójuk volt és ebből sosem engedtek. Nem arra reagáltak, ami elhangzott a beszélgetésben, hanem üzeneteket közvetítettek. Feltehetően ez történt most is. Hiszen a Fidesz kommunikációs csatornáin régóta tart az elkeseredett magyarázkodás, hogy megideologizálják a Néppártból történt kiszorításukat. Ennek jellemzéséül a volt külügyminiszter még azt az ismert alapviccet is felidézte, amely az agresszív kismalacról szól. Miután nekimegy egy kőnek és leesik a kerékpárjáról, a nyuszika aggódva kérdezi tőle, nem ütötte-e meg magát. Mire a válasz: én így szállok le a bicikliről.