Magyarázkodni kényszerül a magyar kormány

HírKlikk 2021. április 22. 13:41 2021. ápr. 22. 13:41

Az Európa Tanácsban kell megmagyaráznia a magyar kormánynak, hogy miért rágalmazták meg Franziska Tschinderlét, a Profil című osztrák hetilap újságíróját a magyar állami televízió fő hírműsorában – adta hírül több más osztrák orgánum mellett az érintett Profil is. Orbán magatartása „nem normális, hanem mélységesen civilizálatlan, buta, és nem európai” – idéz egy véleményt a lap.

Tschinderle a támadás nyomán hatalmas szolidaritásban részesült, és az ügy most az Európa Tanács előtt van, s a magyar kormánynak kell magyarázattal szolgálnia. A támadás ügyében szót emelt az Európai Újságírók Szövetsége is (AEJ). A szövetség médiaszabadság-képviselője, William Horseley, a BBC volt tudósítója az Európa Tanács szintjére vitte az ügyet – foglalta össze a Profil.

A 47 tagállamot számláló szervezetben van egy üldözött újságírók védelmével foglalkozó platform, amely összegyűjti, és közzéteszi az üldözéseket és megfélemlítéseket, és az érintett kormányoknak – jelen esetben a magyar kormánynak – állást kell foglalnia, ami nem éppen kellemes. Magyarországgal kapcsolatban már 18 ilyen eset szerepel a platform listáján. Edward Gamper Steen, az AEJ elnöke azt mondta: reméli, ez a lista előbb-utóbb visszaszorítja ezt a magatartást, legalábbis az EU-ban, bár már itt is úgy tűnik, hogy egyre inkább megszokottá válik az olyan magatartás, mint Orbán Viktoré. „Pedig ez nem normális, hanem mélységesen civilizálatlan, buta, és nem európai” – mondta.

Előzőleg osztrák sajtószervezetek mellett a Riporterek Határok Nélkül, a Nemzetközi Sajtó Intézet (IPI) és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter is elítélte a Tschinderle elleni támadást. Az újságírót azért támadta meg a magyar köztelevízió, mert kérdéseket tett fel a Fidesz EP-képviselőinek Orbán Viktor, Matteo Salvini és Mateusz Moravecki találkozójával kapcsolatban.

Forrás: Hírklikk