Magyarország a szerkesztőségi álmok túlzsúfolt temetője

HírKlikk 2020. augusztus 3. 18:43 2020. aug. 3. 18:43

A német TAZ Magyarországot „a szerkesztőségi álmok túlzsúfolt temetőjének” nevezte, ahová az Index.hu függetlenségének elvesztésével újabb sír került. Emlékeztetett arra, hogy a Népszabadságot ellenséges átvétel után bezárták, de sem magyar, sem külföldi kiadó nem merte újra indítani azt a lapot, amelyet Orbán parancsára bezártak.

A TAZ cikke részletesen beszámol az Index körül történtekről. Rámutatott: a portál sok Fidesz-szavazónak is tájékozódási pont volt, helyettesítette a már régóta nem független közszolgálati sajtót. 

A kilencven felmondó és kirúgott közül néhány ember talán tud magának mentőcsónakot ácsolni, vagy el tud helyezkedni egy másik független szerkesztőségben, és onnan megpróbálhatja újra megcélozni a piacvezető szerepet. De az egységük probléma is: ma Magyarországon csak az állami média kényszerrel egyesített szerkesztőségei foglalkoztatnak ennyi munkatársat. Az Index munkatársai nem mennek semmire egy bárkával: repülőgép-hordozóra lenne szükségük.  

A lap felhozta, hogy a Népszabadságot ellenséges átvétel után bezárták, de sem magyar, sem külföldi kiadó nem merte újra indítani azt a lapot, amelyet Orbán parancsára bezártak. Ám négy éve legalább még elég nagy volt a magyar médiapiac ahhoz, hogy helyet adjon 70 újságírónak. 

Két éve a Magyar Nemzet munkatársainak már nem lehetett reményük arra, hogy máshol munkát találnak. Nagyon bátran és sok szenvedés árán, hetilapot alapítottak, és a napi 17 ezer után most heti 11 ezer példányt tudnak eladni. 

Az egykor szabad Origo portálból lett a tényfeltáró Direkt36 platform, amely hat újságíróval működik. 

A Heti Válasz bezárása után jött a Válasz online, amelynek még szerkesztősége sincs. 

És Orbán minden csapással tovább tudta építeni dominanciáját a magyar médiában. 

„A magyar demokrácia ragyogó óráit élte meg, amikor az Index munkatársai annyi más sajtóorgánummal, egyetemmel, intézménnyel ellentétben, nem merevedtek meg, amikor támadás érte a szerkesztőségüket, hanem felálltak. Ezért alighanem százezrek hálásak. Egyre több ember érti meg, hogy a minőségi újságírás nem ingyen van. Csak rajtuk, és az Index-árvák ügyességén múlik, hogy Magyarországon lehetségesek-e még csodák” – írta a lap.   

 
Forrás: Hírklikk