Magyarország beszopta a mantrát

Föld S. Péter 2019. május 27. 08:13 2019. máj. 27. 08:13

Magyarország beszopta a mantrát: a magyarok több mint fele elhitte, hogy akkor jár jól, ha azokra szavaz, akik majd védelmi pénz fejében megvédik azoktól, akiknek eszük ágában sincs őket megtámadni.

Orbán Viktor sikeres politikus. Pártja, a Fidesz háromszor egymásután kétharmadot szerzett, az utolsó három országgyűlési választáson rajt-cél győzelmet aratott. Most ne firtassuk, hogy mennyire volt tisztességes és törvényes, ahogyan nyerni szoktak, mennyi volt benne a gyanús elem, a szabálytalanság.

Nem abban az értelemben sikeresek, hogy jót tettek volna az országgal. Mondjuk, ha fejlesztették volna az egészségügyet, növelik az oktatás színvonalát, csökkentik a szegénységben élők számát. De semmi ilyet nem tettek, épp ellenkezőleg: talán az Orbán-kormány által mostanság preferált Horthy kormányzó idején volt ennyi szegény ember az országban, mint most. Az egészségügy romokban, nincs hét, hogy – stílszerűen szólva - ne gurulna ki egy csontváz valamelyik kórházból. Az oktatás a padlón, aki teheti, elsősorban a politikai és a gazdasági elit tagjai, magániskolába járatja a gyerekeit.

Mégis, ha egy választáson a Fidesz elindul – néhány egészen ritka kivételtől eltekintve – nyer.

Szokás erre mondani, hogy nem Orbán alakította át Magyarországot, hanem az ország termelte ki magának Orbánt. Ha nem őt termelte volna, talált volna magának másik uralkodót. Horthy Miklóst, Kádár Jánost is milyen szépen megtalálta magának a nép. Elintézhetjük mindezt azzal, hogy Orbán minden más magyar politikusnál jobban ismeri a magyar néplélek természetét. Tudja, hogy mit gondolnak az emberek, és el is mondja neki. Bözsi néninek – Helló, röfik! – például megígéri, hogy ha a számok úgy alakulnak, akkor emelni fogja a nyugdíját.

Nem fogják, hanem fogja. Ő, Orbán Viktor.

Az igazság ennél azért remélhetőleg árnyaltabb. Az ország nem elhanyagolható hányadának valóban egy bölcs, gondoskodó vezető kell. És egy olyan, biztonságot nyújtó állam, amely elosztja a közös javakat. Eldönti, hogy kinek mennyi jár. Mindenkinek érdemei szerint jár, de abban is az állam dönt, hogy kinek mekkorák az érdemei.

Ez is benne van a pakliban. És még sok minden más. Például a szerencse. Az utolsó szocialista kormány idején volt egy nagy világgazdasági válság, Orbánnak idáig ebben nem volt része: 2010 óta gyakorlatilag konjunktúra van a világgazdaságban, jönnek az uniós pénzek, amelyekből ő és barátai, valamint egy nem túl széles, de azért nem is jelentéktelen réteg jól él. Nincsenek nagyon sokan, de ahhoz épp elegen, hogy Orbán és társainak a hatalmát biztosítsák.

Orbán Viktor és a Fidesz hatalmát – Magyarországon - egyelőre nem fenyegeti komoly veszély. Amerre a szem ellát, ők vannak mindenütt. A politikai ellenzék megosztott, a világgazdaság – bár vannak borúlátó jóslatok – egyelőre működik.

Egyszer persze minden véget ér. Orbán Viktor és a Fidesz hatalma sem tart örökké. Hogy meddig menetel győztesen a sereg, azt ma még nehéz megjósolni. Leginkább azokkal lehet egyetérteni, akik azt gondolják, hogy sokáig, de a végén, ahogyan azt a pártállam esetében is láttuk, a ma még bivalyerősnek látszó hatalom nagyon gyorsan fog összeomlani.