Magyarország évek óta felkínálkozik és udvarol Pekingnek, de ebből Kína húz hasznot

HírKlikk 2024. június 17. 16:20 2024. jún. 17. 16:20

A Frankfurter Allgemeine Zeitung, Magyarországot hozza fel az egyik bizonyítékként arra, hogy miközben a Nyugat igyekszik gazdaságilag függetlenedni Kínától, más kormányok üzletet csinálnak belőle, és a végén Peking nyer. Az Orbán-kabinet felkínálkozik, hogy kapu legyen a Középső Birodalom számára az EU felé. Ily módon meg lehet kerülni az esetleges brüsszeli vámokat.

A magyar fél évek óta udvarol a világ második legnagyobb gazdaságának. A jobboldali-populista vezetés sokra becsüli az együttműködést, ami legutóbb a kínai elnök budapesti látogatása során is tükröződött. Míg a vezető európai autósnemzetek védeni kívánják piacukat, a magyarok lehetőséget látnak, hogy hasznot húzzanak a fejlett kínai elektromos járművekből – mutat rá a Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

A legfrissebb statisztika szerint tavaly Európában a kínai befektetések csaknem fele Magyarországra irányult. Egyben öt év alatt a kétoldalú forgalomban 30 százalékkal nőtt a magyar vásárlások értéke, ami ily módon a 10 milliárd dollár felé közelít.

Ezzel szemben az Egyesült Államok célja az, hogy főként a stratégiai cikkeknél leváljon Kínáról, illetve felfuttassa odahaza a jövő ágazatait és védje azokat a kínai dömpingtámadásoktól. Ugyanakkor egy sor ország alig várja, hogy be tudjon ugrani az ily módon keletkező piaci résbe. Ilyen Mexikó, India, Vietnam és Malajzia. Csakhogy ezek az országok gyakran Kínától szerzik be például a félvezetők előállításához szükséges alapanyagokat, azaz igazából nem sokat változik a nyugati függés.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom