Magyarország Kínától megkapja a vágyott tiszteletet

HírKlikk 2024. május 10. 18:35 2024. máj. 10. 18:35

Hszi igen meleg fogadtatásban részesült Orbán részéről, utóbbi tárt karokkal várta, összhangban azzal, hogy Magyarország Kína felé tart. A magyar kormány, amelynek nacionalista politikája éles bírálat tárgya a Nyugat részéről, előnyben részesíti a kínai beruházásokat, miközben romlik a viszonya Brüsszellel. A miniszterelnök készséges partnernek tartja a vendéget, annál is inkább, mivel az EU egyre ellenségesebb a Fidesszel szemben és ez Peking felé tereli.

A Times szerint a történelmi látogatás megpecsételi, hogy Orbán Peking kulcsszövetségese lett a nyugatról kelet felé vezető úton. Az unió milliárdokat fagyasztott be, ehhez képest a kínai beruházások több mint megháromszorozódtak. Eközben a magyar gazdaság szenved. Orbán Balázs úgy nyilatkozott, hogy Kína tisztelettel kezeli a magyar felet, nem úgy, mint az EU és az USA.

Viszont a most kötött megállapodások kapcsán nem tudni, mit tartalmaznak azok a pontok, amelyek alapján kínai rendőrök dolgozhatnak magyar földön. Mellesleg titokzatos kínai „önkéntesek” tegnap megállítottak olyan tiltakozókat, akik tibeti, illetve tajvani zászlókat lengettek.

Jonathat Holslag professzor, a Belga Védelmi Intézettől úgy véli: Magyarország Kína legnyilvánvalóbb gyalogja az unióban. Összeállt Pekinggel, hogy csökkentse Brüsszel befolyását és, hogy megmutassa: a világban van más is, mint a nyugati liberalizmus. Hozzátette ugyanakkor, hogy Németország és Franciaország éppen annyira hajlandó engedni a kínai nyomásnak, mint a magyar vezetés.