Magyarország legfontosabb exportcikke az akkumulátor

HírKlikk 2024. szeptember 25. 17:25 2024. szept. 25. 17:25

Orbán Viktor támogatja az elektromos autógyártás kiépítését. A magyar kormány pénzzel és adókedvezményekkel serkenti az ilyen üzemek építését, ezen felül sokat költenek a töltőhálózat gyarapítására.

Kínát sok helyütt veszélynek tekintik, a magyar kormány ellenben nagy lehetőséget lát az együttműködésben, hogy növelje gazdasági teljesítményét és javítsa versenyképességét – írta a Frankfurter Rundschau. Ezért igyekszik kulcsszerepet betölteni a kínai autóipar európai terjeszkedésében és ezért költött hét év alatt nagyjából 20 millió dollárt ilyen célokra.

Az akkuk közben már az ország legfontosabb exportcikkeivé lettek. Ugyanakkor a terveket veszélyezteti az EU és Peking közti kereskedelmi vita, valamint az, hogy visszaesett az elektromos járművek eladása. Orbán Viktor ugyanakkor ellenzi, hogy az unió magasabb vámokkal sújtsa a kínai villanyautók importját. Pedig, a gazdasági függőségnek vannak kockázatai, hiszen a gyártók sokszor hozzák magukkal az alvállalkozókat, akkor pedig az érték jó része nem magyar földön keletkezik. Nem beszélve a munkaerőhiányról, ami felhajtja a béreket.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom