Magyarország lehet az első orosz és kínai vakcinát vásároló uniós tagállam

HírKlikk 2021. január 21. 18:35 2021. jan. 21. 18:35

Számos sajtóorgánum beszámolt magyar sajtójelentések alapján arról, hogy az OGYÉI jóváhagyta a Szputnyik V orosz vakcina engedélyezését – a legtöbb azt emelte ki, hogy ezzel az ország egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy az első uniós tagállam legyen, amely alkalmazza majd az orosz oltóanyagot. De nem csak az orosz, a kínai vakcina vásárlói között is elsők lehetnek a magyarok.

A Reuters idézte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert, aki azt mondta, hogy már kész a szerződéstervezet, és amint meglesz az OGYÉI engedélye, megvásárolják a vakcinát. A jelentés az Origót idézve azt is közölte, hogy a magyar hatóság engedélyezte az AstraZeneca oltóanyagát is. A Reuters kérdésekkel fordult az OGYÉI-hez és a kormányszóvivőhöz, de egyik sem volt elérhető. 

Nem kapott választ a kérdéseire a hivatalos szervektől a többi sajtóorgánum, köztük a Politico sem.

A Reuters megemlítette azt is, hogy a Szputnyik V gyártója szintén szerdán az EU gyógyszerügynökségéhez (EMA) is benyújtotta az engedélyezési kérelmet. Végül a hírügynökség beszámolt arról is, hogy a nacionalista magyar kormány a múlt héten azt is közölte: hogy megállapodott a kínai Sinopharm vakcinájának megvásárlásáról, és ezzel a kínai vakcina alkalmazásában is Magyarország lenne az első állam az Európai Unióban. 

Forrás: Hírklikk