Magyarország maradása az EU-ban rosszabb Európának, mint a Brexit

HírKlikk 2020. december 11. 18:35 2020. dec. 11. 18:35

„Mi rosszabb Európának: Nagy-Britannia távozása, vagy Magyarország maradása?” – ezzel a címmel közölte a Der Tagesspiegel Timothy Garton Ash még az Európai Tanács ülése előtt írt cikkét, amelyben a neves brit történész arra jut, hogy az utóbbi jelenti a nagyobb veszélyt. A pénzt elveszik, de arra akarják költeni, amire akarják, ami „Magyarországon azt jelenti, hogy az uniós pénzeket Orbán egyre kevésbé demokratikus rezsimjének fenntartására fordítják, nem is szólva családjáról és barátairól” – mutatott rá. 

Az Oxfordi Egyetem Európai Tanulmányok professzora a Brexitről megállapítja, hogy a kilépés tényleges hatása és jelentősége majd öt-tíz év múlva lesz világos, amikor már talán az EU is egészen másként fest, és még az sem lehetetlen, hogy addigra az Egyesült Királyság már nem is létezik majd, hiszen a skótok majd még csak később döntik el népszavazáson, hogy milyen utat választanak – olvasható a Der Tagesspiegelben. A szerző részletekbe menően elemezte, hogyan jutott el Nagy-Britannia a Brexithez, mi a helyzet ma, és mi szolgálná valóban London érdekeit az adott helyzetben. 

Csalóka remény, hogy az EU Brexit utáni jövője nem a briteken múlik, hanem Európa csatornán túli részén. A tagállamokban már nem is igen beszélnek a Brexitről, egyrészt mert mindenki torkig van vele, másrészt mert az EU újra két hatalmas válság előtt áll, és puszta illúzió, hogy a brexit nyomán a többi tagállam újabb lépéseket tehet az integráció felé – írta a történész. Szerinte a csúcs – és a költségvetési csomag elfogadása – előtt feltétlenül le kell győzni a lengyel és magyar vétó-fenyegetést. 

Ahhoz képest, amit a magyar és a lengyel miniszterelnök most tesz az unióval, Margaret Thatcher volt brit miniszterelnököt az EU lelkes hívének láttatja, és Nagy-Britannia emellett mégiscsak nettó befizető volt. Lengyelország és Magyarország viszont nagy nettó kedvezményezett, és azt mondja: ide a pénzeteket, és mi azt csinálunk vele, amit akarunk! Közben pedig nem akarnak elfogadni akár minimális jogállami szabályozást sem, márpedig e szabályok nélkül az EU lassan megszűnik az értékek és demokráciák közössége lenni. Budapest és Varsó azt mondja a holland adófizetőknek: nem hagyjuk, hogy a pénzt odaadják Olaszországnak és Spanyolországnak, ahol erre sürgősen szükség lenne, ha önök nem hagyják, hogy a pénzükből nagy összegeket korlátozások nélkül költsük el. „Ez Magyarországon azt jelenti, hogy az uniós pénzeket Orbán egyre kevésbé demokratikus rezsimjének fenntartására fordítják, nem is szólva családjáról és barátairól” – írta Garton Ash. 

Jöjjön tehát a polexit és a hungexit? „Szó sincs róla. Miért tenne ilyen butaságot a két ország? Nem! Az EU számára a közvetlen fenyegetés nem abban áll, hogy Lengyelország és Magyarország távozik, mint Nagy-Britannia, hanem éppen abba, hogy a klub teljes jogú tagja marad, és változatlanul folyamatosan sérti a szövetség legfontosabb szabályait. 

Nehéz megmondani, hogy mi a nagyobb veszély: egy kilépett, de demokratikus Nagy-Britannia, vagy egy belül maradó, antidemokratikus Magyarország” – vélekedett a történész.