Magyarországon is érezni lehetett a Kassa környéki földrengést

HírKlikk 2023. október 10. 18:13 2023. okt. 10. 18:13

Északkelet-Magyarország több településén is érezni lehetett a Kassa környéki, 5-ös erősségű földrengést – közölte a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma.

Szlovákiában, Kassától mintegy 50 kilométerre északra pattant ki hétfőn egy mintegy 5-ös magnitúdójú földrengés. Az ilyen erősségű földrengéseket már elég nagy területen érzi a lakosság is – például az idei nyáron Arad közelében volt hasonló földmozgás, ami ott a délkeleti határvidék, itthon pedig az északkeleti határvidéken élők is érezték a rengéseket – írta az Infostart.

Süle Bálint szeizmológus, a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium munkatársa elmondta: a tegnapi földmozgással kapcsolatban kaptak jelentést Miskolcról, Nyíregyházáról, Mályiról, azaz észak-keleti régióban lehetett a legjobban tapasztalni, de voltak jelentések Hajdúnánásról és Sárospatakról is. Az észlelések szerint az épp nyugalomban lévő emberek hullámzó mozgást éreztek, ahogyan mozgott alattuk a talaj. A kisebb tárgyak ilyenkor esetleg összekoccanhatnak, de mást ebből nem lehetett érzékelni.

Az elmúlt időszak földmozgásaival kapcsolatban Süle elmondta, „bár hallhattunk a török-szíriai földrengésekről az év elején, vagy amelyek a térségünket érintették – bár ezek nem voltak olyan nagy földrengések –, például a nyári aradi földrengés, aztán a magyarországi Szarvas környéki földmozgások, illetve a marokkói földrengések egymásutánisága nem véletlenszerű, de ez nem jelenti azt, hogy a tektonikai aktivitás növekedett volna".

Forrás: Infostart


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom