Magyarországon már brutálisan tombol a járvány, nőhet a halálos áldozatok száma!

Kardos Ernő 2020. szeptember 16. 15:05 2020. szept. 16. 15:05

A vírus felgyorsuló terjedése, tehát a „második hullám” beindulása miatt, máris ugrásszerűen megnőtt a betegek száma Magyarországon. A járvány terjedésének sebessége már az európai csúcstartónak számító Franciaország mögé repítette Magyarországot – közölte Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Koronavírus-kutatási Akciócsoportjának vezetője. A Nyitott Egyetem által szervezett online-beszélgetésen a virológus arról beszélt, hogy a követező hetekben tovább romolhat majd a helyzet, nőhet a járvány okozta halálos áldozatok száma. Szomorú tapasztalat, hogy a lélegeztetőgépre került betegek 80 százaléka soha nem éli túl a betegséget.

„Sajnos egyre nagyobb a járvány Magyarországon, nincs értelme két hullámról beszélni” – jelentette ki a tudományos kerekasztal beszélgetésen Jakab professzor, aki szerint a vírusról szinte mindent tudnak már a kutatók. Ennek ellenére, folyamatosan monitorozzák a hazai egyetemi laboratóriumok, annak érdekében, hogy változik-e a vírus „genomja” ami befolyásolhatja a járvány terjedését, illetve a betegség lefolyását.

Senkit ne tévesszen meg, hogy most inkább a fiatalok fertőződnek! Az idősebb korosztály egyáltalán nincs biztonságban – hívta fel a figyelmet Jakab Ferenc, aki hozzátette, hogy a járvány első néhány hete, a könnyebb lefolyású betegségek után, újra nőhet a halálesetek száma. Már ma is 15-17 beteg van lélegeztetőgépen, s a tapasztalat azt mutatja, hogy az így kezelt betegek 80 százaléka soha nem kerül le a lélegeztetőről. Ebből kifolyólag, a következő hetekben a halálesetek száma nagyon meg fog emelkedni. Mindenki félt attól is, hogy új vírus került a képbe, de a vírussal semmi nem történt, csak a járvány dinamikájának változását mutatja – hívta fel a figyelmet a virológus. 

„Semmi jót nem mondhatunk a következő hetekre” – tette hozzá Jakab professzor, aki nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy a vírust az egyszerű és betartható járványügyi intézkedésekkel kordában lehet tartani. Ha a szakemberek bármilyen változást észlelnek, akkor azt jelzik majd a heti rendszerességgel megtartott videokonferencián, amelyen a járványügyi szakemberek mellett, virológusok, és járvány-matematikusok is részt vesznek.

El kell, hogy keserítsek mindenkit – hangsúlyozta a virológus – Magyarország – Franciaország után – már a második helyre zárkózott fel a lakosságra vetített járványterjedési számokban. Ezzel megelőztük a korábban súlyos helyzetbe került Spanyolországot, vagy a tragikus helyzetben lévő Olaszországot is. Európához képest Magyarországon brutálisan tombol a járvány.