Magyarországon teljesen hiányzik a demokráciára nevelés

Millei Ilona 2024. május 18. 07:30 2024. máj. 18. 07:30

A videopályázattól kezdve az ideológiai oktatáson keresztül, az azon résztvevők jutalmazásáig sokféle eszközt használ a Fidesz arra, hogy maga mellé állítsa a fiatalokat, a jövőképüket saját elképzelésére formálja. Annak jártunk utána, vajon mennyire számíthat ez sikerre. Az Egységes Diákfront tagjai szerint nem túlságosan. A fiatalokat nem érdekli az előző rendszer, azok pedig, akikhez eljut a kormányzati kommunikáció és valóban foglalkoznak is vele, kinevetik azt. A fiatalok nem hagyják megvezetni magukat.

A fideszes világkép terjesztése nagy elánnal folyik minden lehetséges fórumon. Legutóbb hétfőn láthattuk ennek ékes példáját a „Nagy bűntetthez nagy eszme kell!” című, fiataloknak kiírt videópályázat díjátadóján a Terror Háza Múzeumban. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum, a XX. Század Intézet és a XXI. Század Intézet főigazgatója arról beszélt, nem ért egyet azzal, hogy a mai fiatalokban nincs ambíció, közönyösek, nincs bennük érdeklődés a múlt iránt, hiszen ez a pályázat is bizonyíték arra, hogy a maiak is tudni akarják, honnan jöttek, merre tartanak, van bennük tehetség és ambíció. Később kifejtette: a szakítás a kommunizmussal nemcsak azt jelenti, hogy egy más, demokratikus társadalmat építünk fel, hanem azt is, hogy visszahelyeztük a magyar és az európai kultúrát azokhoz a keresztény gyökerekhez, amelyek erőt adtak, és a gyűlölet helyett a szeretethez tértünk vissza.” Hozzátesszük, az országból mindössze 30-nál valamivel több videó érkezett. 

A Hírklikk annak járt utána, vajon mennyire is mozgatja meg a fiatalok agysejtjeit akár a politika, akár a kommunizmus. Az Egységes Diákfront (EDF) tagjaival beszélgettünk.

Kiss Gergő, az EDF jelenlegi elnöke nem gondolja, hogy a mai fiataloknak van átfogó tudásuk a kommunizmusról. Egyrészt azért, mert olyan pedagógusok tanítják a fiatalokat, akik végigélték a szocializmust, de legalábbis éltek benne, így nincs olyan köztük – és ezzel nem hibáztatni akarja őket –, aki a saját élményei, illetve a saját véleménye nélkül tudná leadni a tananyagot. A tananyag pedig kerettantervről kerettantervre változik, folyamatosan mást kell előtérbe helyezni akkor, amikor a szocializmusról tanulnak a diákok. Másrészt, amit tanulni kell, az elég egyoldalú. A fiatalokat nem is nagyon érdekli az előző rendszer, már csak azért sem, mert ha valamilyen rendszer egyáltalán foglalkoztatja őket, akkor az a jelenlegi. Csak akkor jut eszükbe az előző rendszer, ha analógiákat vagy párhuzamot kell vonni a kettő között. Annyit tudnak a szocializmusról, hogy diktatúra, akként tekintenek rá, ahogy a jelenlegi rendszerre is.

Az embernek az az érzése, hogy a fideszesek a megbélyegző kommunistázó kiszólásaikkal, vagy a fent említett pályázatok kiírásával maguk mellé akarják állítani a fiatalokat, a kérdés az, hogy meg tudják-e tenni. Kiss Gergő szerint nem. Szerinte az, hogy csak harminc pályázat készült, a számában is már elég beszédes.  Ha ugyanis egy pályázat valóban érdekli a fiatalokat, akkor nem csak ennyi készült volna. Azt is gondolja, hogy azok a fiatalok, akikhez eljut a kormányzati kommunikáció, és valóban foglalkoznak is vele, azok kinevetik azt. Úgy véli, ennek a rendszernek abszolút kontraproduktív kommunistázni, főleg azért, mert az iskolában még tanítják, hogy kik voltak azok, akik a rendszerváltás előtt esetlegesen a kommunista ifjúsági szervezet tagjai voltak. Ha pedig ők kommunistáznak, az a fiatalok számára visszatetsző. 

Mile Kristóf, az EDF elnökségi tagja szerint a kommunizmussal való riogatás nem meglepő a Fidesz részéről. Miközben azzal ijesztget, a nyilas diktatúra bűneit nagyrészt elhallgatja. Legalábbis ez volt az ő személyes benyomása, amikor megnézte a Terror Háza kiállítását.   

Egy másik, a demokráciával összefüggő kérdés, hogy mit gondolnak a fiatalok az EP-választásról, elmennek-e szavazni. Az Európai Bizottság által hétfőn közzétett, fiatalok megkérdezésével készült Eurobarométer-felmérésből az derült ki, hogy az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a júniusi választásokon. A megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra. Kiss Gergő szerint azonban egyelőre ez Magyarországon még nincs így. Hozzátette, ő az európai átlagokat is alacsonynak tartja. Egyébként itthon az EDF azon dolgozik, hogy minél több fiatal menjen el szavazni. Ők nem ajánlják egyik listát sem az EP-választásokon senkinek, csak arra buzdítják a fiatalokat, hogy gondolkozzanak bárhogy erről a világról, menjenek el, és húzzák be az X-et oda, ahol megszólítva érzik magukat. Mert valóban a szavazás a leghatékonyabb mód a véleménynyilvánításra. Viszont az EP-listán túl, aki a választási ígéreteit megszegi, az ellen emelje fel a szavát másképp is, aki rá szavazott. Kiss Gergő szerint így működik egy demokrácia, legalább is így kéne, hogy működjön. Ha Magyarországon a fiatalok a későbbiekben is demokráciában, ennél egy demokratikusabb rendszerben szeretnének élni, akkor éljenek a választójogukkal. 

Mile Kristóf szerint a jelenlegi magyar politikai rendszer antidemokratikus jellege miatt a fiatalok sokkal inkább hajlamosak tüntetéssel, egyéb megmozdulással kifejezni a nemtetszésüket a jelenlegi politikai rendszer iránt. Ez közrejátszhat abban, hogy Magyarországon sokkal inkább a „nem szavazok” irányába dönt a fiatalok többsége. 

Az Eurobarométer–felmérésből az is kiderült, az európai fiatalok azt mondják, az oktatási rendszer jól fölkészítette őket az előttük álló kihívásokra. Vajon Magyarországon mennyire hiányzik a demokráciára nevelés, tettük fel a kérdést az EDF elnökének. Kiss Gergő szerint teljes mértékben, és egyre inkább hiányzik. Erre éppen az Egységes Diákfront megalakulása a tökéletes példa. Az elődszervezet még a Diákok a tanárokért, a diákönkormányzati képviselők összefogásával jött létre, különböző budapesti gimnáziumok diákönkormányzati vezetői vették föl egymással a kapcsolatot. Erre már akkor is azért volt szükség, mert a diákönkormányzatok az iskolákon belül valójában még véleményt se tudtak volna nyilvánítani. Ahol van diákönkormányzat – bár egyre kevesebb iskolában létezik –, a képviselői ott sem tudnak eredményesen dolgozni. Vagyis már az iskolában bukik a demokráciára nevelés. A választási rendszer működéséről például a diákok először nyolcadik osztályban hallanak érintőlegesen, aztán tizenkettedik évfolyamon, 18 éves korukban tanulnak róla. Ám ez is egy rendkívül szűk és nem életszerű tananyag. Ezáltal sem ösztönzik a diákokat arra, hogy elmenjenek szavazni, vagy egyáltalán megértsék, mi az, hogy demokrácia. Nagyon jól példázza mindezt, hogy a történelem középszintű szóbeli érettségi tételek közül kikerült a görög demokrácia, és bekerült helyette a spártai katonaállam. A spártai katonaállam egyébként korábban emelt szinten volt tétel. Vagyis Magyarországon egyáltalán nincsenek fölkészítve a demokráciára a diákok.  

Hogy akkor valójában mindenféle módszerrel – kevés demokráciára való oktatással, kommunistázós pályázatokkal, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) programjain való részvételért járó felvételi plusz pontszámokkal – próbálja a hatalom magához kötni a fiatalokat? Kiss Gergő szerint itt tényleg nagyüzemben folyik egy jobboldali elit kiképzése, hogy ideológiailag megfeleljenek ennek a hatalomnak. Ezek a fiatalok már meg sem kérdőjelezik a hatalmat, csak követni fogják a nagy vezér útját. Ugyanis valóban hatalmas előnyre tesz szert az, aki az MCC-t választja, és azon keresztül akar bejutni az egyetemre. Ráadásul miután az új felvételi rendszer szerint az egyetemek saját maguk dönthetnek az intézményi pontokról, nem tudjuk, hogy a modellt váltott egyetemek hogyan fognak dönteni ezekről, mennyit érnek majd, vagy hogyan fogják ezeket évről-évre alakítani. Az, hogy ennek milyen következményei lesznek, most még beláthatatlan. Ugyanakkor Kiss Gergely szerint attól függetlenül, hogy vannak ezek az ideológiai neveldék, azt is látni, hogy a fiatalok között – az internet hatására - van olyan kritikus gondolkodás, ami miatt nem hagyják megvezetni magukat, nem hagyják, hogy hülyének nézzék őket. Ez látszik abból is, milyen elenyésző számban támogatják a kormánypártokat. Ilyen szempontból nem kell félteni a fiatalságot, nem kell attól tartani, hogy a későbbiekben ők tartják fenn ezt a rendszert.

Perlaki-Borsos Noel, az EDF volt elnöke szerint ma Magyarországon tanítanak a demokráciáról, de nem nevelnek rá. Az iskolák nem működnek demokratikusan, a diákönkormányzatok ténylegesen nem működnek. Az a mód, amilyen hierarchikusan működik az iskola, pont az antitézise a demokráciára való nevelésnek. Hozzátette, ők azon lesznek, hogy a fiatalok minél többen menjenek el szavazni. Ezért csinálták másik két szervezettel, az ADOM Diákmozgalommal és a Fridays For Future Magyarországgal közösen a Budapest-programot. Ebben a fővárostól a fiatalok mentális egészségét segítő programokat kértek, minőségibb közétkeztetést, több diákkedvezményt a fővárosi kulturális- és rekreációs intézményekbe, és művészeti és továbbtanulási pályázati lehetőségeket. A kerületektől pedig ingyenesen látogatható közösségi tereket, a tömegsportot támogató sportpályák létrehozását és az iskolák környezetének javítását és biztonságosabbá tételét kérték. Úgyhogy ők mindenképpen mozgósítják a fiatalokat a választásokra. 

Saját kiadóval terjesztett fideszes világkép

És még egy kis adalék a fideszes világkép terjesztésére. Az Alapjogokért Központ ontja magából a háborús tematikájú és a liberálisokat támadó könyveket. Házon belül megoldják a publikálást – írta meg az mfor.hu. Eddig is nagyüzemben adott ki a Fidesz világmagyarázatát tükröző könyveket az Alapjogokért Központ, de a magát jogi elemző- és kutatóintézetként meghatározó, valójában közpénzekkel kitömött álcivil szervezet elérkezettnek látta az időt arra, hogy saját kiadót alapítson. Az Alapjogokért Központ tulajdonosa hivatalosan a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft., a céget 2013. június közepén jegyezte be a bíróság, alapítója pedig Szánthó Miklós főigazgató. A nonprofit vállalkozásnak eddig nem volt leánycége, de február közepe óta már ezzel is büszkélkedhet. Egészen pontosan február 14-én alakult a Központi Kiadó Kft., amelynek fő tevékenysége a könyvkiadás, de vállalják még: folyóirat, időszaki kiadvány kiadását, könyvkötést, kapcsolódó szolgáltatást, nyomást (kivéve: napilap). A kiadó ügyvezetője Gulyás Dóra lett, aki az Alapjogokért Központ kommunikációs igazgatója.

Az Átlátszó írta meg, hogy az idei 4,25 milliárd forintos támogatásából az Alapjogokért Központ akár 1,15 milliárdnyi közpénzt is költhetett a leginkább kampányindítóra emlékeztető CPAC Hungary-re, az amerikai trumpisták kedvenc rendezvényének hazai adaptációjára. Az összeget támogatásként a Batthyány Lajos Alapítványon keresztül (BLA) kapta az elemző intézet. A lap közérdekű adatigénylés útján nyert betekintést a BLA és az Alapjogokért Központot működtető Jogállam és Igazság Nkft. közti legújabb támogatási iratokba. Ezek szerint az elemző intézet a 2024. évre összesen 4,25 milliárd forintot támogatást kap, ezen belül rendezvények tartására összesen 1,15 milliárd forintot költhet.  

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom