Magyarországról írt a Guardian: a prostituált, a tanársegéd és a diktátor

HírKlikk 2021. szeptember 20. 04:45 2021. szept. 20. 04:45

„Finom viselkedése egy szerény tanársegéd benyomását kelti, aki rendetlenkedő diákokat sem tudna megregulázni, nemhogy szembeszállni Magyarország »de facto diktátorával«, Orbán Viktorral” – írja a Guardian Karácsony Gergelyt méltató véleménycikkében, amelyet a Mandiner szemlézett.

A brit baloldali lap szerzője szerint Budapest főpolgármesterének valójában előnyére válik visszafogott stílusa: nem üvöltözik, nem harsog szlogeneket, helyette tanult ember módjára fejtegeti azt, hogy az Európai Unió megette Francis Fukuyama-féle illúziót arról, hogy a demokrácia visszafordíthatatlan, miközben „végignézte a demokrácia leépítését Lengyelországban és Magyarországon”.

Nick Cohen szerint mégis a változás reményére ad okot az, hogy a politikai paletta ellenzéki pártjai különbségeiket félretéve összefogtak, de a győzelemhez ennél több kell. A cikkíró szerint a Fideszt és az ország kulcsfontosságú területeit uraló elitet kell célkeresztbe venniük.

A Guardian munkatársa megszólaltatta Szelényi Zsuzsannát, aki a Fidesz egyik első képviselőjeként került be a parlamentbe1990-ben. A volt fideszes politikus elmondása szerint azért szakított a magyar kormányfővel, mert nem tudta figyelmen kívül hagyni „Orbán Viktor veleszületett tekintélyelvűségét”, ami mára  „Európa leggátlástalanabb autokratikus politikai vezetőjévé” tette.

Nick Cohen elismeri, hogy vakmerő dolog brit újságíróként ilyet leírni, de szerinte a magyar média a maga nemében a legnagyobb prostituált Európában. A cikkíró ezt is fokozta: az „újságírói szervilizmust” adófizetők pénzéből feladott állami reklámokkal jutalmazzák. 

A Brexit kapcsán Cohen megjegyezte: az egyetlen jó dolog benne szerinte az, hogy végre nem a Fidesz tolvajainak zsebébe landol a brit állampolgárok EU-ba befizetett pénze. 

Forrás: Mandíner