Majtényi László: az autokrácia sajátossága, hogy elbutul, egye korlátoltabbá válik

HírKlikk 2023. március 26. 07:50 2023. márc. 26. 07:50

„Szinte elképzelhetetlennek tartom, hogy ez a hazugságokkal operáló, állami, agyament média tisztességes embert meggyőzőn bármiről. Nagyon sokan egzisztenciális okból csinálnak úgy, mintha nem lenne problémájuk ezzel a hazugsággépezettel. A fideszes média egy acélkupolát borít több millió magyar állampolgárra, amelyen belül csak az állami propaganda és a bulvár jelenik meg” – így foglalta össze véleményét a köz- illetve állami médiáról, a sajtószabadságról a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, aki 1995 és 2001 között adatvédelmi biztos, 2008–2009-ben az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke volt. A beszélgetésben a jogász arra reagált, hogy a napokban Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a szervezet brüsszeli képviseleti irodájának megnyitóján azt mondta, „a közmédia a hitelesség, a tényszerűség bázisa a magyar hírpiacon, hitvallása a folyamatos innováció, a fejlődés.”

„Minden autokráciában a modell hasonló, de vannak érdekes különbségek. A ’60-as években egy olajozottan működő, manipulációs gépezet volt, de a rendszerváltozás előtti két évben óriási változások történtek és akkor a Magyar Nemzet, a Magyar Rádió, és a televízió is elkezdett valódi, hivatásos újságírókkal működni. Kinevelődött egy olyan újságíró nemzedék, amelynek tagjai lassan most fejezik be a pályájukat vagy éppen az életüket” – fogalmazott Majtényi László. Etalonként említette meg Baló Györgyöt.

Szerinte a magyar társadalom fogja még jobb arcát mutatni, vannak fénytörések és emlékeztetett, a rendszerváltás idején a magyar társdalom tényleges színvonala felett teljesített és jobbnak látszott, mint amilyen volt, most pedig rosszabbnak látszik, mint amilyen a valóságban.

„Szabad és demokratikus ország szabad sajtó nélkül nem lehet, ahol a sajtószabadság nem tölti be azt az alkotmányos funkcióját, hogy egy korrupt államtitkárt megbuktathat, hogy a Schadl-ügynek jogi és politikai következményei legyenek. A Pegasus-botrányban a magyar szabad sajtó tökéletesen elvégezte a munkáját, mindent feltártak, viszont ennek a munkának nem az a következménye, ami egy szabad országban megtörténik, hogy ebbe belerendül a kormány, itt csak nevetnek rajta.”

Vannak szabad sajtótermékek, de a sajtó azt a szabad funkcióját, amely a hatalom ellenőrzéséről szól, azt nem látja el, mert nincs abban a helyzetben – tette hozzá Majtényi László. „Buborékban élünk és ezt a műsort is (Klikk TV Mélyvíz), a mi buborékunkban élő emberek fogják nézni és nyilván egyetértenek velünk. De hogy egy miniszter belebukjon abba, ami itt megtörténik, az lehetetlen.”

A szakértő szerint az autokráciának az a sajátossága, hogy elbutul, egye korlátoltabbá válik. Ezeken a mondatokon, amelyekkel a Papp-féle interjú kezdődött, egy normális világban kacagnak, mert tudják, hogy nem így van. „Komolyan memorizálnom kellett több olvasás után is azt az interjút. Van, amikor egy szövegnek az abszurditása eléri azt a szintet, amikor nem a hosszúsága okozza a problémát, hanem a képtelensége miatt az elme nem fogadja be a szöveget. Azt állítani, hogy a közmédia az etalonja a tényszerűségnek és a hitelességnek, ehhez vastag bőr kell.”

Nagyon furcsa helyzetben vagyunk, mert aki ezt nyilatkozta – a közmédiának a vezetője – kapott egy eposzi jelzőt korábban, a hírhamisítót. Bírói ítélet van arról, hogy ezt szabadon lehet Pap Dániel nevéhez kapcsolni – emlékeztetett Majtényi László. Visszautalt arra, amikor Daniel Cohn-Bendit, francia EP-képviselővel készítettek egy interjút és szóba hozták, hogy pedofil múlttal vádolták meg, annyit mutatott a köztévé, hogy nagyon hevesen kirohan a helyszínről. A valóság pedig az volt, hogy Cohn-Bendit még fél órát ott ült, válaszolt a neki feltett kellemetlen kérdésekre és utána mondta, hogy mennie kell. „Igazi, rosszindulatú hamisítás történt.”

Nagyon gyakran veszítenek sajtómunkások pereket, amelyek mögött igen gyakran újságírói mulasztások és gondatlanságok vannak, de nem gyakori a demokratikus médiában, hogy egy komoly szerkesztő kifejezetten hazudjon – beszélt a sajtóperekről, amelyeket rendre elveszít az államhoz köthető média. „A magyar köz- vagy állami médiát nem lehet elválasztani attól a nagy média-konglomerátumtól, amelyet egy központból irányítanak, Rogán minisztériumából. A hírhamisítás, a független politikusok, közéleti emberek lejáratása mindennapos, miközben szerintük mindenkit egyenlő arányban szólaltatnak meg, és megkeresik az érintett feleket.”

Majtényi László szerint a sajtószabadságnak, a magyarországi szociáldemokráciának hatalmas tradíciói voltak. „A munkásosztály polgárosodásban játszott szerepet, a szellemi értékek iránti nyitottság jellemezte és a Népszava ennek az egyik legnagyobb hagyományát jelentette.”

A magyar történelem a mohácsi vész óta folyamatosan egy roncsderbi, fogalmazott és hozzátette, a ’90-es évek elején, de még 2000-ben is optimista volt, hogy nem ez fog történni, „de legalább a mi életünkben volt 21 év szabadság, ’90 és 2010 között”.

A Klikk TV Mélyvíz című műsora itt nézhető meg. 

Forrás: Hírklikk