Már a bolgárok is csatlakoznak az euró-zónához

HírKlikk 2020. április 26. 08:27 2020. ápr. 26. 08:27

A Forbes magazin szerint, Bulgária még az idén beléphet az eurózónába, és ebben az elhatározásban a koronavírus és a nyomában kialakuló válság sem akadályozza meg. Az Európai Unió legszegényebb tagállamában azt várják az euró bevezetésétől, hogy gyorsabban fejlődik és stabilabb lesz a bolgár gazdaság.

A legfrissebb jelentések szerint, Bulgária az euró bevezetéséhez szükséges összes fontos előzetes követelményt teljesítette. Ezzel készen áll a közös deviza bevezetésére. Az országban politikai konszenzus alakult ki arról, hogy az euroövezetbe való belépés a legfontosabb gazdasági lépés, amit Bulgáriának meg kell tennie, hogy töretlen legyen számára az Európába vezető út.

A lépéstől általános gazdasági javulást és nagyobb stabilitást várhat az ország lakossága és vállalatai is. Előnyt jelent az ország számára, hogy a leva árfolyama több mint két évtizede az euróhoz van rögzítve és az országnak már nem szükséges a nyomást enyhítő átmenet, amit a madridi forgatókönyv kínál. Majdnem biztos, hogy az euró bevezetése során, az ország a „Big Bang” forgatókönyvet fogja alkalmazni.