Már a honvédséget is bevetik az iskolákban

HírKlikk 2020. október 17. 17:27 2020. okt. 17. 17:27

Fontos, hogy az iskolákban a szünet alatt kerüljön sor ismételten egy alapos nagytakarításra, fertőtlenítésre. Az október hónapra a közelmúltban kiszállított fertőtlenítőszerek ezt a célt is szolgálják, olvasható a Kásler Miklós által az iskolaigazgatóknak szétküldött levélben – írja a Népszava. Azt nem tudni, kinek lesz a feladata, de a miniszter szerint, extra segítséget is kaphatnak azok az iskolák, ahol „visszatérő jelleggel kellett járványügyi intézkedéseket foganatosítani”, ott a Magyar Honvédséget is bevonják a munkába.

A Népszava birtokába jutott levélben a miniszter arra nem tér ki, hogy pontosan kiknek kell a fertőtlenítő nagytakarítást elvégezniük az október 23-ától november 1-jéig tartó őszi szünetben, de mivel több intézményben sincs megfelelő számú takarítószemélyzet, feltételezhető, hogy a pedagógusoknak be kell segíteniük. 

Kásler Miklós jótanácsokkal is ellátta az intézmények dolgozóit. Felhívta a figyelmet arra, a fertőtlenítő takarítás hatását növeli, ha az épületek minél nagyobb részét vagy akár egészét lezárva tudják tartani. Javasolta továbbá, hogy közvetlenül vagy az osztályfőnökökön keresztül keressék meg a szülőket, gondviselőket, és kérjék meg őket, hogy a gyerekeket ne nagyon engedjék olyan helyekre, rendezvényekre, ahol zárt térben sokan vannak és a többi diákkal is minimalizálják a kapcsolatot, a szünetet lehetőleg a családjukkal töltsék el. Ugyanez vonatkozik a pedagógusokra is. „Érdemes lehet azt is jelezni, hogy az idősek védelme érdekében, a nagyszülőkkel kizárólag egészséges állapotban, a védelmi intézkedések betartásával történjen személyes érintkezés” – olvasható a levélben.

Mások iskolabezárást tanácsolnak

Vannak azonban olyan szakemberek, akik szerint nem elég az őszi szünet ahhoz, hogy kisöprődjön a vírus az iskolákból, ahogy amúgy azt az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, Maruzsa Zoltán mondta. Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos portálunknak a minap úgy fogalmazott: „az iskolai oktatást fel kellene függeszteni hat hétre, négy-öt hét után pedig már látni lehetne, hogy milyen hatással járt ez a járvány lassítására. Annak függvényében lehetne lassan, óvatosan megkezdeni a visszatérést az iskolákba”. Arról is beszélt, hogy az őszi szünet még messze van, s addig még tovább fog emelkedni a görbe, a megbetegedések száma nőni fog, a halottak számának növekedését pedig majd öt hét után látjuk.