Már csak 33 ezer év, és megtudjuk, hová tűnt az ellopott 3 ezer milliárd forintunk

Föld S. Péter 2019. július 5. 12:36 2019. júl. 5. 12:36

Görög, román és német kutatók közösen oldottak meg egy 33 ezer éves rejtélyt. A Hunyad megyei Csoklovina (Erdély) egyik barlangjában foszfátbányászok még 1941-ben találtak egy koponyát, amelyen egyértelműen látszanak az erőszakos behatolás nyomai. A koponya felső részén egy horpadás és két törés található, ezeket a kutatók komputertomográfiával elemezték, egybevetették 12, szintetikus csontokból rekonstruált koponyamodellel. Egyértelműen megállapítható volt, hogy az áldozat halálát nem véletlen baleset, hanem egy fegyvernek használt tárggyal – vélhetően husánggal – elkövetett gyilkosság okozta. A gyilkos kilétére nem derült fény, egyelőre annyit lehet tudni róla, hogy balkezes lehetett.

Egy rejtéllyel tehát kevesebb. Igaz, az indítékot még nem sikerült kideríteni, hogy haszonszerzésből történt- e a gyilkosság, esetleg szerelemféltésből, vagy hirtelen felindulásból. De valljuk be, ennek ennyi év távlatából, már nincs jelentősége.

Hogy mi lesz 33 ezer év múlva, nem tudjuk. Hogy miről írnak az akkori újságok, már ha lesznek még egyáltalán. (Nem lesznek.) Mint ahogyan az emberiség akkori léte is meglehetősen bizonytalannak látszik: borúlátó jövendölők szerint, ha nem teszünk semmit, már 2050-re kihalhat az emberiség. Mások ennél valamivel derűlátóbbak és akár több száz évet is adnak a magát homo sapiensnek nevező élőlénynek.

Azt azonban már most is jó tudni, hogy van remény: ha máskor nem, legkésőbb 33 ezer év múlva biztosan fény derül egy sor mai rejtélyre. Például arra, hogy mi történt azzal a háromezer milliárd forinttal, amelyet a magyar emberek a magánnyugdíj-pénztárakban tartottak, megtakarítás végett. Az állam ugyanis ezt a pénzt elvette tőlük, még nevet is talált a gyereknek, azt mondta az embereknek, hogy megvédi a pénzüket. És tényleg megvédte, annyira jó helyen van az a háromezer milliárd, hogy azóta sem látta senki.

És persze vannak még rejtélyek. Hogy miért nincs klíma a méregdrágán felújított 3-as metrón, hogyan került a hazájában köztörvényes bűnökért elítélt volt macedón miniszterelnök Magyarországra, kik segítették a szökését, és kik bújtatják azóta is. Ki és mennyi pénzt kapott az azeri baltás gyilkos elengedéséért, kinek a pénztárcája lett vastagabb, amiért az első Orbán-kormány idején a svéd Gripeneket választották az amerikai F-16-osok helyett.

Sorolhatnánk napestig a máig megoldatlan rejtélyeket. Ha előbb nem, 33 ezer év múlva majd fellapozzuk az akkori újságokat. Hátha írnak valamit ezekről az esetekről.