Már javában zajlik az ellenzéki szavazatszámlálók toborzása – Mindenkire számítanak

NVZS 2021. november 18. 14:45 2021. nov. 18. 14:45

Az ellenzéki pártok a szavazókörök 24,5 százalékába egyetlen szavazatszámláló bizottsági (SzSzB) tagot sem delegáltak a 2019-es Európai Parlamenti választáson. A 2018-as önkormányzati választáson a szavazókörök 17 százalékában nem volt ellenzéki jelenlét, 40 százalékában pedig – különösen a kistelepüléseken – nem volt elegendő, a kormánytól független szavazatszámláló. Jövő tavasszal – a rendszerváltás óta talán a legnagyobb téttel rendelkező, az ország hosszabb távú jövőjét meghatározó országgyűlési választáson – sorsdöntő lehetne, ha ismét hasonló helyzet fordulna elő. Az előválasztáson is megmutatkozott, hogy a pártok önmagukban nem képesek elegendő szavazatszámlálót delegálni, pedig most a tízezret is meghaladó körzetben kell biztosítani a jelenlétet. Ezért is van nagy szükség új civil állampolgárok bevonására. A „sorozás” már folyik.

Konkrétan 11 ajánlást fogalmazott meg a politikai pártoknak a magyarországi és más uniós tagállamban élő aktivistákból, adatelemzőkből, programozókból és politikai tanácsadókból álló Unhack Democracy, amelyet azzal a céllal hoztak létre még 2018-ban, hogy felderítsék, mennyire volt széleskörű a csalás az akkori magyarországi országgyűlési választásokon. Elkészült a jelentés, majd a munkát megismételték a 2019-es európai parlamenti és önkormányzati választás után, s kiderült számukra is, hogy az össz-ellenzék a szavazókörök 24,5 százalékába egyetlen egy SzSzB tagot sem delegált az EP választáson, az önkormányzati választáson pedig a szavazókörök 17 százalékában nem volt ellenzéki jelenlét. A helyszíni személyes kikérdezéses módszert is alkalmazó kutatás eredményeinek jelentésbe foglalásakor fogalmazták meg ajánlásaikat.

Ezt javasolják

Az ajánlások nagy vonalakban a következők: a delegáltak gyakorlatiasabb kiképzése; a fiatalok bevonása; szavazókörönként KELL a két delegált; a delegáltak egységesebb koordinációja (város és vidék); a pártok kampányfelelőseinek részvétele a képzéseken; utólagos kiértékelés a delegáltak részvételével és a választási rendellenességet vizsgáló szervezetekkel; „külső tagok” delegálása a kisebb szavazókörökbe; a jelentkezők jobb, eddiginél alaposabb informálása a rájuk váró terhekről is. Ezen túl javasolják, hogy a delegáltak a jegyzőkönyveket a számolás után azonnal fényképezzék le, s legyenek jelen, amikor az eredményt begépelik a nemzeti választási rendszerbe. 

Két olyan javaslattal is előállt az Unhack Democracy, amelyek már nem a delegáltakon múlnak. Az egyik, hogy ki kellene küszöbölni a nem ellenőrizhető és számon kérhető gyakorlatokat, például azt, hogy zárt ajtók mögött zajlik az eredmények rendszerbe juttatása, és a delegáltak jelenléte nélkül szállítják el, zárják el az átjelentkező szavazatokat. A másik pedig, hogy meg kellene ismételni a választást azokban a szavazókörökben, ahol adminisztrációs hibából adódnak többlet szavazatok (ma, az ezek számának megfelelő szavazatot minden párttól vagy minden jelölttől levonják).

És akkor jönnek a civilek

A szavazóköri delegáltak problematikájával, és annak következményeivel napjainkban már a pártok is szembenéztek, s a megoldásban támaszkodhatnak a civilekre. Ez utóbbinak köszönhetően, javában zajlik is a toborzás a jövő évi választásra – e sorok írója pár napja kapta például azt az e-mailt, amely a 20K22 akciójára hívja fel a figyelmet. A közös listát állító ellenzéki pártok megbízásából a 20k22 kezdeményezése azt a célt tűzte ki, hogy a 2022-es parlamenti választásra toboroz, kiképez, delegál, és a választás napján háttértudásával támogat 20 000 szavazatszámlálót, hogy mind a 10 285 szavazókörben legyen két ellenzéki szavazatszámláló.

A „Húszezren a tiszta választásért 2022-ben” felhívás abból indul ki, hogy ennyi önkéntesre lesz szükség, azokra, akik biztosítják a választás törvényes lebonyolítását. Pontosabban, ennél többre. Ugyanis póttagok is kellenek – bármi közbejöhet bárkinek –, így összesen 25-30 ezer embert kellene előzetesen kiképezni, s biztosítani a mozgósításukat az adott napon.

Ez vár a delegáltakra

A felhívásból részletesen kiderül, hogy mi vár a delegáltakra, nemcsak a szavazás napján, hanem előtte is. Hogy mi? A tájékoztatójukból a többi között az derül ki, hogy kidolgoztak egy online képzési programot, amely felkészít a szavazatszámlálásra és rövid tesztek segítségével segít ellenőrizni a megszerzett tudást. A szavazatszámlálás technikai területein túl, felkészítenek a választás napján várható különféle helyzetek kezelésére is. Az online tréning sikeres elvégzését tesztek segítségével mérik. A képzési program része kommunikációs és helyzet-kezelő tanfolyam is.

Akit érdekelnek a részletek, a leggyakrabban felmerülő kérdésekre itt kapja meg a válaszokat, jelentkezni pedig itt lehet szavazatszámlálónak.