Már közelednek az utcai harcok (A háború harmadik napja – percről-percre)

HírKlikk 2022. február 26. 10:20 2022. feb. 26. 10:20

Megrendítő képek érkeznek Ukrajnából: robbantások felvillanó fényétől világló éjszakai látképek, felrobbantott hidak, tankok által eltiport személyutók, rakétatámadás nyomán megrongálódott lakóházak, az életüket egyetlen bőröndben magukkal hurcoló menekültek, tumultuózus jelenetek a vasút- és buszállomásokon, zsúfolt metróállomáson egy párhetes csecsemőt szoptató anyuka... Harmadik napja tart az orosz hadsereg ukrajnai inváziója. Miközben az orosz hadsereg egyre mélyebbre hatol a megtámadott Ukrajnába, a világ mind keményebb lépésekről határoz Oroszország és már az orosz vezetők ellen, élükön Vlagyimir Putyinnal. (Cikkünk folyamatosan frissül)

Még nincs orosz ellenőrzés alatt az ukrán légtér

Szakértők egyöntetűen állítják, hogy nem jött be Oroszország számítása, a vártnál sokkal komolyabb ellenállást  tanúsít az első nap után magához tért ukrán hadsereg, s kiváltképpen a lakosság, mint amire számítottak. Az orosz előrenyomulás „sikerét” mutatja az a térkép is, amit a BBC készített arról, Ukrajna mely területeit vonta eddig ellenőrzése alá Oroszország. 

Kijevben 

A brit hírszerzés szerint az orosz haderő zöme már csak mintegy 30 kilométerre van Kijevtől. A CNN a brit védelmi minisztériumra hivatkozva azt jelentette, hogy Oroszországnak még nem sikerült megszereznie az Ukrajna feletti légteret, ami jelentősen csökkenti az orosz légierő hatékonyságát, továbbá, hogy az ukrán fegyveres erők továbbra is kitartó ellenállást fejtenek ki országszerte". 

Kijevben délután 5 órától kijárási tilalmat rendeltek el. Közben Kijevben már szórványos utcai harcok alakultak ki – jelentette a The New York Times.

13.30. Ukrajna a totális harc mellett döntött

„Az elkövetkező órákban a háború az eddigieknél is durvább fordulatot vesz...A városok bekerítése után a városi harc megkezdődött és ebben komoly veszteség éri, érte mindkét fele...nem néhány száz, hanem több ezer halottról és sebesültről kell beszélnünk” – írja Tarjányi Péter, aki az elmúlt 24 óra alapján  úgy összegez: „az ukrán haderő ellenáll és Oroszország kísértetiesen a II. világháborús művelet irányait követi a konfliktusban”.

Az orosz erők második, megerősítő hulláma ma estig meg fog érkezni és ezekkel a friss erőkkel akarja megtörni az ellenállást Moszkva mindenhol Ukrajnában. Ezzel egyidőben az ukrán mozgósítás eredményei is látszódni fognak. Döbbenetes, de nem érkezett hír nagy létszámú átállásról, megadásról az ukrán haderő oldaláról és ez komoly meglepetés a Kremlnek. Látható, hogy Ukrajna a totális harc mellett döntött, ami poklot hoz mindkét félnek. Egyrészt azért mert az ukránok a végsőkig kitartanak, másrészt az orosz haderő a totális támadás mentén, főleg a városi harcban nem fogja kímélni se az ukrán katonákat, sem a civileket. Ez olaj lesz a “tűzre” ami nem kedvez Moszkvának hiszen elnyújtja a harcokat, másrészt kommunikációs szempontból borzasztó képsorokat mutat a világnak az orosz agresszióról. 

Ez utóbbi, a szankciók témájában keményebb fellépést hoz a nyugati világ oldaláról, arról nem beszélve, hogy Ukrajna támogatása fokozódni fog katonai eszközökkel, pénzzel, üzemanyaggal. 

Nem véletlen, hogy mindkét fél tárgyalást sürget hiszen pontosan tudják a harcok totális elszabadulásának küszöbén állunk, ami elsősorban a civil lakosság veszteségeinek növekedését hozhatja. 

Tarjányi – aki korábban portálunknak már többször elmondta, hogy nem elegendők a nyugati szankciók – most is úgy véli, hogy azok továbbra sem lépték át azt a szintet, ami Moszkvának most, illetve rövidtávon fájna. Ez azonban a harcok fokozódásával változhat. 

12.52 Csaknem kétszáz ukrán halt meg, köztük gyermekek

Az orosz támadások eddig 198 ember halálát okozták, köztük három gyermekét - közölte Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter. A Facebookon közzétett bejegyzésében a arról is tájékoztatott, hogy a halálos áldozatokon kívül 1115 sebesültje is van az orosz agressziónak, köztük gyermekek is.

Ljasko hangsúlyozta, hogy egyetlen kórházat sem zártak be, mindenki dolgozik, az orvosi ellátás biztosított. Az egészségügyi minisztérium jelenleg azon dolgozik, hogy golyóálló mellényekkel lássa el az orvosokat.

Ez történt éjjel és reggel

Az éjszaka is folytatódott az orosz támadás. A fővárosban és környékén hajnali 2 és 4 óra között robbanásokat lehetett látni és hallani, majd hajnal előtt lövések hallatszottak. Ez az első eset, hogy robbantásokat jelentettek a városon belül, korábban a külvárosokban voltak harcok.

Kijev körül lassan szorul a gyűrű, közben rakétákkal lövik az oroszok a fővárost. A rakéták nem kímélik a lakóházakat sem, hajnalban egy toronyházban jelentős károk keletkeztek, a külső falak pedig teljesen leszakadtak. A lakókat, köztük sok kisgyereket, evakuálni kellett.

Az ukrán belügyminisztérium közben arra figyelmeztetett a Facebookon, hogy már az utcákon is harcok zajlanak. Arra szólították fel a lakosságot, hogy maradjanak nyugodtak, bújjanak fedezékbe és amint meghallják a szirénák hangját, nyomban menjenek a legközelebbi óvóhelyre.

Zelenszkij ismét üzent

„Itt vagyok. Nem tesszük le a fegyvert. Megvédjük Ukrajnánkat, megvédjük a hazánkat!” – buzdította ma reggeli rövid videóüzenetében a védelemre felkészülő honfitársait Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A Kijevben készült, a Twitterre feltett üzenet cáfolata annak a terjedő álhírnek, miszerint megadásra szólította volna fel a az ukrán hadsereget.

Zelenszkij egyébként visszautasította azt az amerikai ajánlatot, hogy kijuttatják őt Ukrajnából. Hírügynökségi jelentések szerint azt mondta, hogy páncéltörőkre van szüksége, nem pedig egy őt elszállító járműre. Zelenszkij hollétét titkolták, miután csütörtökön az európai vezetőknek azt mondta, hogy ő Oroszország első számú célpontja – és előfordulhat, hogy nem látják újra élve.

Segélyek és szankciók

Zelenszkij előtte majdnem negyven percet beszélt telefonon Joe Biden amerikai elnökkel. A telefonbeszélgetés után a Fehér Ház bejelentette, hogy további 350 millió dollárnyi katonai segélyt küld Ukrajnának. Ezzel már egymilliárd dollárra nő az amerikaiak által Ukrajnának küldött ilyen fajta segítség összege.

Washingtonban azt is bejelentették, hogy a szankciókat immár kiterjesztik Vlagyimir Putyinra és külügyminiszterére, Szergej Lavrovra. Hasonlóképpen tett Kanada is, előtte pedig az Európai Unió és Nagy Britannia. Ezzel különleges társaságba került, hiszen ilyen tiltás korábban Moamer Kadhafi volt líbiai elnökkel és Kim Dzsong Un észak-koreai diktátorral szemben volt érvényben.

A tárgyalások esélye

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa folyamatosan ülésezik. Nem keltett meglepetést, hogy az orosz küldöttség megvétózta az orosz agressziót elítélő határozatot. Kína, India és az Egyesült Arab Emirátusok tartózkodtak a szavazástól. A szavazás után 50 ország közös nyilatkozatot adott ki, amely szerint Oroszország visszaélt hatalmával, amikor blokkolta a határozatot.

Már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is New Yorkban tartózkodik. Mint Facebook-posztján jelezte, szombaton egyeztetéseken vesz részt az ENSZ székhelyén.

Szijjártó egyébként felajánlotta, hogy Budapesten tárgyaljanak az oroszok és az ukránok a helyzet rendezéséről. Az oroszok korábban Minszket ajánlgatták. A felek külön-külön egyébként azt állították, hogy hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni, de kiindulási alapjuk fényévekre van egymástól. Merthogy Moszkva azt követeli, hogy Ukrajna deklarálja: soha nem akar a NATO tagjává válni. Zelenszkij szóvivője azonban tudatta, ha egyáltalán leülnek tárgyalni, akkor is kemény feltételeik lesznek.

Putyin korábban több mint furcsa üzenetet küldött, ha komolyan vesszük szavait, akkor lehetetlen a tárgyalás. Lenácizta ugyanis a jelenlegi ukrán vezetést, és felszólította az ukrán katonákat, hogy forduljanak az ország vezetői ellen, tegyék le a fegyvert, mondván, velük meg tudna állapodni.

Tiltakoznak az oroszok

Közben folytatódnak a tüntetések Oroszország nagyvárosaiban. A rendőrök és a rendfenntartók továbbra is brutálisan lépnek fel. Már több mint kétezer embert letartóztattak.

De nem csak az utcákon folyik a tiltakozás. Világszerte ismert orosz sportolók is felemelik a szavukat hazájuk agressziója ellen. Az éppen az orosz támadás napján a tenisz világranglista első helyére felkerült Daniil Medvegyev azt mondta, hogy „teniszezőként a békét akarja terjeszteni a világban... teljes mellszélességgel a béke pártján állok”.  A világranglista 7. helyén álló Andrej Rubljov pedig egy mérkőzése után egy kamera lencséjére azt írta fel: „No war, please”, azaz „Kérlek, ne legyen háború”.

Menekülnek az ukránok

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint kevesebb, mint 48 óra leforgása alatt 50 ezernél több ukrán menekült hagyta el az országot. A többség Lengyelországban és Moldovában keresett menedéket, de sokan mentek Romániába és sokan jönnek Magyarországra is, ide főként a kárpátaljai magyarok. A műholdas felvételek képei szerint minden határátkelőnél több kilométer hosszan várnak az autók bebocsátásra, s hosszú sorokban érkeznek a gyalogos menekültek is. Zömük egyébként nő és gyerek, fiatalabb férfiak kevesen vannak – ennek egyik oka, hogy az ukránok megtiltották a 18-60 éves férfiaknak a távozást, őket bármikor behívhatják harcolni.

A magyar-ukrán határról érkező képek és hírek szerint hiába hangzottak el hangzatos szavak Orbánék részéről arról, hogy a kárpátaljai magyarokért, mint menekültekért is mindent meg kell tenni, jele sincs annak, hogy bármilyen infrastruktúrát építenének ki a fogadásukra, elhelyezésükre, segítésükre. Annyiban kimerült az eddigi „segítség”, hogy a magyar lakossághoz fordultak, gyűjtést kezdeményeztek. Egyes határátkelőhelyeken a helyi önkormányzatok és a segélyszervezetek próbálnak segíteni a tanácstalan menekülteknek, illetve a közösségi médiában láthatók felajánlások érkező családok ideiglenes elhelyezésére, szállítására.

Harcolnak az otthon maradottak

Az ukrán lakosok tömegesen fegyvert ragadnak, a kijeviek fővárosuk védelmére készülnek. A politikusok is köztük vannak, ők kisebb „partizán”-egységek tagjaként készülnek a harcra. Már 18 ezer gépfegyvert osztottak ki a tartalékosoknak, a felhívások szerint nem kell megvárni a behívót, személyi igazolvánnyal hozzá lehet jutni a fegyverekhez. A televízióban bemutatták, hogyan kell Molotov-koktélt készíteni. Már tegnap beszámoltunk arról, hogy a korábbi elnök, Porosenko – aki szerint az oroszok őt is el akarják kapni – egy csoport élén Kalasnyikovval felfegyverkezve várja, mi fog történni. Nem csak a férfiak, a nők is fegyvert ragadnak. Kira Rudik, az ukrán parlament tagja, a Holos (Hang) párt vezetője Twitter üzenetében – kezében egy Kalasnyikovval – a következőt üzente: „Megtanulom használni a Kalasnyikovot, és felkészülök a fegyverviselésre. Szürreálisan hangzik, hiszen néhány napja még eszembe sem jutott volna. Asszonyaink ugyanúgy védik a talajunkat, mint a férfijaink. Hajrá Ukrajna!”

Korábban >>>

Forrás: Hírklikk