Marad a szigor és a reménykedés

Sebes György 2021. március 19. 08:27 2021. márc. 19. 08:27

A jövő hét végéig zárva marad a legtöbb üzlet és marad a digitális oktatás is. Orbán Viktor szerint még nem lehet enyhíteni a szigorú korlátozásokon. A miniszterelnök úgy vélte, a következő gazdasági év nagyon erős lesz, csak addig ki kell bírni valahogy.

Magyarországon további egy hétig még mindenképpen maradnak a szigorú korlátozó intézkedések. Ezt közölte a miniszterelnök szokásos péntek reggeli – interjúnak álcázott – rádiós szózatában. Orbán Viktor elmondta, az operatív törzs jövő pénteken újra tárgyal a nyitás lehetőségeiről és meghatározzák, mi legyen húsvétkor. Úgy fogalmazott, az veszélyes időszak, miután a rengeteg találkozó növeli a fertőzés veszélyeit. A kormányfő jelezte, tisztában vannak vele, hogy a lakosság nehezen viseli el a további megszorításokat. Különösen nehéz helyzetben vannak a családok, a fiatalok, valamint a kis- és középvállalkozások. Arra kérte azonban valamennyiüket, hogy tartsanak ki. Mint mondta, akkor lehet a könnyítésekről beszélni, ha legalább két és fél millió embert beoltanak. Ez a szám jelenleg másfél millió. Orbán Viktor a vitákra utalva megismételte, hogy szerinte most nem oltópontból van kevés, hanem még mindig vakcinából. Ezzel összefüggésben újra hibáztatta Brüsszelt és a baloldalt, amelyet változatlanul oltásellenes kampánnyal vádolt.

A miniszterelnök elmondta, hogy az előző hétvégén videokonferencián tárgyalt a kórházigazgatókkal. Szavai szerint ez megnyugtató volt. Bár mindenütt vannak gondok, de a problémákat meg tudják oldani – mondta. Jelenleg több mint 9 ezren vannak kórházban és 1174 ember lélegeztető-gépen. Orbán Viktor közölte, szabad ágy és lélegeztető-gép is bőven van még, előbbiből több mint 10 ezer, utóbbiból mintegy 1700. A kormányfő elmondta azt is, hogy lezárult a nemzeti konzultáció. A válaszadók többsége a fokozatos nyitás mellett foglalt állást. Erre akkor van lehetőség, ha már legalább két és fél millió embert beoltottak, köztük valamennyi 65 év felettit, aki regisztrált a vakcinára.

Orbán Viktor szerint a Fidesznek nem volt más választása, mint végleg szakítani az Európai Néppárttal. Úgy fogalmazott: szép volt, jó volt, elég volt. Kifogásolta, hogy a pártcsalád nem állt a magyar vezetés mellé sem a rezsicsökkentés ügyében, sem a migráns-válság kezelésében. A végső lökést azonban az adta meg, hogy a járvány idején titokban olyan alapszabály-módosítást készítettek, amely lehetővé tette, hogy a demokratikusan megválasztott fideszes képviselőket megfosszák képviselői jogaik gyakorlásától.