Maradhat

Kéri László 2024. szeptember 1. 07:00 2024. szept. 1. 07:00

Van az úgy, hogy a roppantul bonyolult, akár még milliókat is izgató problémakört el lehet rendezni egyetlen szóval is. Igaz, ehhez olyan kivételes pozícióban is kell lenni, mint amilyet Magyarország vitathatatlanul különleges hatalmú kormányfője már legalább másfél évtizede birtokol. Napokon belül legendássá vált – és azóta számtalanszor megidézett – gesztusával az olimpia zárása utáni interjújában imígyen összegezte a magyar sportolók teljesítményét: Maradhat. (Mármint továbbra is a helyén a sportért felelős államtitkár.)

A szöveghűség ezúttal is fontos szempont, ezért jobb, ha a hivatkozásunkat az interjúból szó szerint idézzük: „A magyar sportban mindig az olimpia után van az összegzés, értékelés, mérlegkészítés ideje…  Az első összegzést már elvégeztem, mert amikor az olimpia zárónapján Gulyás Michelle befutott, és megnyerte a viadalt, akkor a gyorsértékelést elküldtem a sportállamtitkárnak, SMS-ben. Ez egy szóból állt, így hangzott: Maradhat. Ezért azt biztosan tudom mondani, hogy a következő olimpiai periódusnak a mostani sportállamtitkárral, Schmidt Ádámmal vágunk neki.”

A világ nem is olyan bonyolult, mint amilyennek hisszük

Végül is, az az ideális közállapot, ha minden fontos helyen azok töltik be az irányító pozíciókat, akiknek az alkalmasságát a teljesítményük sikere legalább utólag visszaigazolja. Legalább egyszer, de még inkább, ha folyamatos ez a visszaigazolódás. Az éppen mögöttünk hagyott augusztusi hónapban voltaképpen tucatszámra találhatunk a sportállamtitkár példájához hasonlatos eseteket.

Maradhat a helyén az is, aki a tanévkezdet előtti pillanatokban kitalálta a mobiltelefonok kötelező leadásának agyrémét. Igaz, az ötlet végrehajthatatlansága és a botrányok sorozata nagyjából előre látható volt, de ez sem nagy ár azért, ha megint sikerült néhány napra zsákutcába terelni a közbeszédet. Nem maradhat viszont helyén az a gimnáziumi igazgató, aki ebben az ellentmondásos helyzetben megpróbálta megtalálni a leginkább ésszerű megoldást. 

Erről bővebben itt és itt olvashatnak.

Maradhat a helyén az, aki a közelmúltbeli páratlanul forró, elviselhetetlen napokban állt elő a gellérthegyi emlékmű látványos megváltoztatásának ötletével. A lehető legjobb pillanatban tette, hiszen az egész média-érdeklődés vészesen kezdett eltolódni annak taglalására, hogy Magyar Péter miféle állapotokat talált a hazai kórházakban. Már éppen ideje volt valamiféle mesterséges konfliktust kirobbantani. Azt pedig jól tudjuk, hogy ehhez a lehető legalkalmasabb eszköz a keresztény/nemkeresztény ellentétek újraélesztése. Ha valamire egészen biztosan lehet számítani, az az, hogy a tetszhalott ballib-tábor már magának a keresztnek a puszta emlegetésétől is tüstént magához tér, petíciózni és tüntetni fog, és műsorok tömegével fogja hergelni éppen elolvadóban lévő táborát. Ezekre pedig válaszként mozgósíthatóak lesznek a mi saját média-verőlegényeink, akik amúgy is zavarban vannak június kilencedike óta.

Erről bővebben itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt olvashatnak.

Maradhat, sőt, még inkább szükségünk lehet arra a miniszterünkre, aki az elmúlt másfél évben minden egyes akkumulátor-ipari létesítmény avatásakor a nemzetközi élmezőnybe röpítve látta a magyar ipart, és a világ első három nagyhatalmaként ünnepelt minket ebben az ágazatban. Most, hogy a hazai ipar teljesítménye nem kis mértékben éppen ezen egyoldalú fejlesztéseknek köszönhetően hanyatlik és a megálmodott nemzetközi konjunktúrának is az ellenkezőjét kell megélnünk, most különösen nagy szükség lesz ezen miniszterünk ellentmondást nem tűrő hencegésére, mindenkit kioktatni képes arroganciájára – hiszen mindenütt és minden fronton támadások kereszttüzében élünk, amit vissza kell vernünk, s erre nála nincs alkalmasabb.

Erről bővebben itt, itt, itt, itt, itt és itt olvashatnak.

És maradhat, sőt, egyre nagyobb fontossága lehet azon vezetőtársunknak, aki e kedvezőtlen és egyre súlyosabb költségvetési helyzetben is áron felül tudta megvásároltatni legkedvesebb barátunk és családtagunk ingatlan-portfólióit, hiszen gondolunk kell a jövőnkre is. A sajátunkra mindenképpen. A közönség elsöprő többsége úgysem képes különbséget tenni százmilliárd meg százmillió között, a morgolódó kevesek pedig mindig ugyanazok, ők még segítenek is azzal nekünk, hogy életben tarthatjuk az ellenük folytatandó harc fontosságát. A lakosság makroökonómiai tájékozatlansága pedig úgysem képes összekapcsolni a sokmilliárdos hiány és pazarlás jelenségeit.

Erről bővebben itt, itt és itt olvashatnak.

És maradhatnak, változatlanul szabadon szónokolhatnak a családbarát kormány másfél évtizedes sikereiről mindazon vezetőtársaink, akiket rendre elfelejtenek értesíteni a havonkénti születési statisztikák egyre kétségbeejtőbb számairól. Végül is nem ez lesz az egyetlen terület, amelynek kapcsán homlokegyenest ellenkező előjelű eredményekről számolunk be, mint amelyekről a bárki által ellenőrizhető adatok árulkodnak. Ellenőrizhetik, meg is írhatják, de úgyis mi leszünk a hangosabbak.

Erről bővebben itt, itt, itt és itt olvashatnak.

Leginkább maradhat kormányzatunknak az a kulcsfigurája, aki az iménti esetek, ügyek első számú és kizárólagos koordinátora, valamint a titkosszolgálatokért, meg az egész média-nagyüzem eredményes működtetésért egyedül felelős. Leginkább őneki kell maradnia, mert sokaknak az a gyanúja, hogy e nélkülözhetetlen munka nélkül az egész rendszer meginogna. Ráadásul a személyét érő állandó támadások miatt kénytelen voltam az árnyékból előmozgatni és kellően reprezentatív fórumon rábízni sikeres kormányzásunk másfél évtizedes mérlegének előadását. (Igaz, e fórum amennyire fontos, annyira zárt is, ezért is lehetett ez a szereplés kifelé is, befelé is egyértelmű üzenet tőlem: maradhat, ő is maradhat.)

Erről bővebben itt, itt, itt, itt, itt és itt olvashatnak.

Mi maradhat még? 

Végül is, minden, ami van, maradhatna így is – ez lenne a legjobb, mindenkinek. Ha valami váratlan történne, akkor a teendők amúgy is többfelé ágaznak. Ha jól sül el a nem várt esemény, akkor még időben jelentkezhetünk és jelenthetjük, hogy mindez a mi bölcs, előrelátó, nemzetéért aggódó politikánk szerves gyümölcse. (E szerepkörre is megvannak a kipróbált harcosaink.) Ha nagyon kellemetlen a dolog és kevés esély nyílna a felelősségünk megállapítására, akkor a legjobban tesszük, ha csöndben vagyunk és kivárjuk azt, amíg a felháborodás hullámai elülnek. Idővel az első sorba küldhetünk valamely csereszabatos, harmadrangú államtitkárt, aki majd megmagyarázza, hogy a külföldi összeesküvés, esetleg a 2010 előtti kormányzat a hibás. A híveink ezt a mélyenszántó érvelést amúgy is elvárják tőlünk. (Milyen frappánsan vágta ki magát az a kormányzati társunk is a kórház- és egészségügyi válságból, aki kétséget kizáróan kimutatta ez ügyben is Gyurcsányék kitüntetett felelősségét. Ő is maradhat, hisz’ éleslátására máskor is szükség lehet.)

Ha pedig már szembetűnően kezelhetetlen a válság, akkor még mindig elővehetjük az ellenzék eleddig csöndben altatott ügyeit. A közönség nagy részének egyébként sincs fogalma a különféle jogi, eljárásjogi finomságok részleteiről, és nem lesz képes arra, hogy különbséget tegyen lényeges és lényegtelen ügyek között. 

x x x x x x

Orbán belső beszédéből:

Nekem, mint a Végső Dolgok Tudójának, nem illik és nem is való ezekbe a kormányzati ügyekbe nyilvánosan beavatkozni. Ha nagyon muszáj, akkor úgyis adottak azok a fórumok, amelyeken – évente három-négy alkalommal – elmesélem meglátásaim a világ folyásáról. Egyébiránt bőven elég az is, ha még időben megmondom: ki az, aki maradhat és ki az, akire már nincsen szükség. Szóból ért a magyar ember, s aki meg igazán fontos magyar ember, az egyetlen szóból is ért. Csak az a gondom, hogy még most sem tudom: nekem ki és mikor fogja megmondani azt, hogy: „maradhatok…”? Az lenne az igazi megoldás, ha ez a feladat is csak rám lenne bízva. Hiszen egyedül csak én tudhatom: ki maradhat és ki nem. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom