Márki-Zay: a legfontosabb értékeink közösek, szabadság és tisztességes jogállam

Millei Ilona 2021. október 23. 07:00 2021. okt. 23. 07:00

Magyarország ezer éves történelmének legkorruptabb rendszerét le kell váltani, ez a legfontosabb – mondta az előválasztáson az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének megválasztott Márki-Zay Péter. A Hírklikknek adott interjúban kitért arra is, hogy az összefogást – akárcsak az ő szerepét is – alárendelik az ország érdekének. Kiemelte, európai Magyarországot ígér. Mint mondta, a legfontosabb értékek közösek. Szerinte „az, hogy korrupció mentes, tisztességes jogállamban éljünk, nem jobb vagy baloldali érték, hanem általános emberi érték.”

– Mi az, amit most a legfontosabbnak tart Magyarország, az összefogás, illetve saját maga számára?

– Kemény kérdés, annyi mindent tartunk fontosnak. A lényeget illetően, szerintem semmi nem változott, nyilvánvaló, hogy ezt a NER-t, Magyarország ezer éves történelmének legkorruptabb rendszerét le kell váltani.

– Ez Magyarország számára fontos. És az összefogásnak?

– Szerintem az összes többinek is ez az egy értelme van. Az összefogás, meg az én szerepem is mind alá van rendelve az ország érdekének.

– Hogyan élte meg az előválasztási győzelem óta eltelt napokat? Számított a hatalmas külföldi és belföldi érdeklődésre?

– Nem gondolkoztam előre ezen, de így, utólag majdnem, hogy érthető is. Orbán Viktor politikája és szerepe nemzetközi figyelmet váltott ki, ebből adódóan, amikor fölmerült annak a lehetősége, hogy esetleg leváltjuk, az is jogosan vált ki nemzetközi érdeklődést.

– Ön azt mondta, akkor van esélye, ha az emberek nem pártlogika alapján szavaznak, hanem Orbán leváltását tartják a legfontosabb feladatnak. Ön lett a befutó. Úgy érzékeli, hogy a többségnek Magyarországon elege van az Orbán-rendszerből?

– Igen. Ebben egészen biztos vagyok.

– És miért önt választották, aki nem pártember, hanem – ha úgy tetszik – egy civil.

– Talán éppen ezért. Azt gondolom, nagyon sokan azt látták, hogy az elmúlt 11 évben a pártok hiába próbálták leváltani Orbánt. Az összefogás ugyan egy szükséges, de – ahogy szoktam mondani –, nem elégséges feltétel. Az is kell, hogy egy hiteles jelölt álljon szemben Orbán Viktorral. Valaki olyan, akire még a bizonytalanok is örömmel szavaznak a Fidesszel szemben.

– Úgy véli, az embereknek elegük van a pártok szembenállásából is?

– Elegük van ebből, meg abból is, hogy ezek a pártok nagyon sokszor látványosan vagy nem akarták, vagy nem tudták leváltani Orbán Viktort.

– Összefogni az ellenzéki pártokat és megvívni az Orbán-rendszerrel egyszerre, nem lesz könnyű. Mi az, amit a legfontosabb feladatának tart a választásokig?

– A legelső szerintem a pártok összefogása, azt muszáj megtenni. Utána rögtön következik az igazság eljuttatása minden postaládába, mert médiaszabadságról nem beszélhetünk. Az ellenzéknek saját magának kell aktivisták segítségével eljuttatni mindenhová az igazságot. A Fidesz most újra elővette a migránstémát. Nagyon fontos lenne az emberekkel megismertetni, hogy ki hozza be a migránsokat Magyarországra.

– Ön minden egyes felszólalásában is toboroz civileket…

– Úgy van, szavazatszámlálónak. Ez is nagyon fontos. Ezekkel a dolgokkal lehet valójában legyőzni ezt a korrupt rendszert.

– Az MMM-nek Kossuth körei vannak, viszont ön egyfajta kiegyezést ajánl az országnak. Akkor Kossuth, vagy Deák?

– A Kossuth kör elnevezést nem én találtam ki, mint ahogy a mozgalmat is nagyon okos, kedves emberek találták ki, ez nem egyszemélyes show. Nekem Gandhi volt a „nyitóképem”, amikor elindultam a politikában Hódmezővásárhelyen. Kossuthot nyilván nem szimbólumnak szántam, de ettől függetlenül, a nemzeti egységnek Kossuth hű kifejezője. Egy kicsit nyilván „forradalmárabb”, mint Deák.

– Miért pont Gandhi?

– Gandhit mondtam, de Mandelát is mondhattam volna. Ha már az előbb kiegyezést említett, nekem nagyon szimpatikus az a hozzáállás, hogy Nelson Mandela 27 év börtön után nem a bosszún törte a fejét, hanem az apartheid bűneinek nyilvánosságra hozása után, a felek igyekeztek megbocsátani egymásnak. Azt gondolom, ahogy most az ellenzéknek az előválasztást követően le kell zárnia a belső vitákat, az országnak ugyanúgy megtisztuláson kell keresztülmennie majd a választások után, hogy soha ne jöjjenek vissza azok a gyűlöletkampányok, amikkel a Fidesz fönntartotta korrupt hatalmát.

– Ami az előválasztáson megkülönböztette a többiektől, hogy pártháttér és mozgósító kampányeszköz nélkül, kevés pénzből, konzervatív, jobboldali jelöltként indult, miközben a szavazók többsége a liberális, baloldali ellenzéki törzsközönséghez tartozik. Mi az, ami a 2022-es választásokon konzervatív, jobboldali jelöltként egy magát konzervatív jobboldaliként meghatározó emberrel szemben segítheti majd?

– Pont az, hogy sokkal hitelesebb vagyok ebben a minőségemben, mint Orbán Viktor. Nem véletlenül érezték meg a Fidesz propagandagépezeténél ennek a veszélyét, és ezt igyekeznek támadni, kétségbe vonni. De hát hét gyerekkel, meg olyan háttérrel, ami nekem van, ez nekik elég nehezen fog menni.

– Az ön számára mi lesz a siker, minek fog a legjobban örülni?

– Ha ez a projekt sikerülne, az nyilván nagy szerencse lenne. És a komoly nemzetközi érdeklődésből már látszik, hogy ez korántsem csak Magyarország számára lenne siker. Ha ezt az illiberális „receptet”, ezt a modellt nemzetközi szinten is sikerülne visszaszorítani, az mindenképpen nagy siker lenne.

– Milyen Magyarországot ígér nekünk?

– Elsősorban európai Magyarországot. Tudjuk, hogy egy feudális földesúr elveheti valakinek a tulajdonát, a trafikját, a földjét, a vállalkozását, és nincs hová forduljon az igazságért. Én azt szeretném, ha azt a modellt követnénk, amiről olyan sokszor bebizonyították már a világon, hogy jó. Bebizonyították, hogy gazdasági fejlődés is csak akkor van, ha szabadság van, ha egy vállalkozónak például nem kell rettegnie attól, hogy elveszik a cégét. Ezt a fajta biztonságot, a jogállam biztonságát, a kiszámíthatóságot szeretném, ez az a szabadság, amit ígérni tudunk.

– És a baloldal is meg fogja találni ebben a helyét?

– Én azt gondolom, hogy a legfontosabb értékeink közösek. A módszereink lehetnek különbözőek, a stílusunk egész biztosan különbözik, de a szabadság, vagy az, hogy tisztességes jogállamban éljünk, korrupciótól mentesen, az szerintem nem jobb- vagy baloldali, hanem általános emberi érték.