Márki-Zay Péter: választást kell nyerni, nem pozíciókat osztogatni

HírKlikk 2021. október 30. 09:50 2021. okt. 30. 09:50

Nagyon szánalmas a hazudozás, amelybe a kormánypárti sajtó belekezdett és nem most, hanem három és fél éve. A családom és én is naponta szembesülünk ezzel – reagált a Magyar Nemzet illetve Magyar Hírlap címlapján megjelentekre Márki-Zay Péter. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét rendszeresen vádolják azzal, hogy Gyurcsány embere, és azzal is, hogy migránsokat engedne be.

Márki-Zay Péter nem cáfolta, hogy beszélt a Kétfarkú Kutyapárt elnökével, Kovács Gergővel, hogy ne induljanak a parlamenti választáson. „Mindenkit le fogok beszélni arról, hogy rájuk szavazzanak, mert azoknak a voksoknak az ellenzéki listára kell menniük, még akkor is, ha én sem mindenkit kedvelek az ellenzéki összefogásban. Abban a receptben, hogy miként lehet Orbán Viktort leváltani, a Kétfarkú Kutyapárt nem a tökéletes stratégia részeként működik. A mostani számítások szerint nem fognak parlamentbe kerülni. Ha Dobrev Klára lett volna a miniszterelnök-jelölt, akkor ők és a Mi Hazánk is bekerült volna. Most az én jelöltségemmel ez nagyot változott. Felajánlottam, hogy szívesen lobbizom azért, hogy kapjanak egy helyet a közös listán a parlamentben.”

Hozzátette, most nagyon keményen járni kell az országot, rengeteg önkéntes kell, szavazatszámlálókra van szükség, édesanyákkal, nagymamákkal kell elbeszélgetniük a fiataloknak, de ezzel a komoly munkával elérhető közelségbe kerül Orbán leváltása.

Megosztottság van a katolikus közösségben Márki-Zay Péter iránt, de a hírekkel ellentétben, nem akarják kiközösíteni – mondta a KlikkTV Mélyvízben című műsorában. „Két templomunk és két plébánosunk van Hódmezővásárhelyen. Némi polarizáció tapasztalható, például a Szent István Templomban, ahol én az egyháztanács feje, az egyházközség világi vezetője vagyok mind a mai napig, ebben a közösségben az emberek túlnyomó többsége lelkesen támogat. A másik templomban, ahol az atya elmondta intelmeit, ott nem aratok osztatlan sikert, de én magam megkerestem a kampány után és megöleltem. Úgy érzem, sikerült megbékíteni.”

„Nem hiszem, hogy a személyes szavazatát is megkapom az esperes atyának, de a barátság az megvan.”

A gyűlöletet nem lehet gyűlölettel legyőzni csak szeretettel – mutatott rá Márki-Zay. „Az új alkotmányhoz a Fidesz együttműködése is meglesz, hiszen egy leváltott Fidesz, egy tolvajoktól megszabadított Fidesz, egy Fidesztől megszabadított KDNP egy jogállamban nem ellenfél lesz, hanem része annak a nagyon sok pártnak, akik együttműködve új alkotmány kell, hogy adjanak ennek a hazának.”

Továbbra sem gondolja, hogy le kellene mondani a polgármesterségről, mint ahogyan a Fidesz ezt kommunikálja. „Egyre jobban el tudom látni a feladataimat, nem azért mert többet kell dolgozzam most, mint három éve, hanem mert az elmúlt három év eredményeképpen, sokkal jobb a szakembergárda és pénzünk is van.

Hódmezővásárhelynek – amely még tavaly is azzal küzdött, hogy év végéig ki tudja-e fizetni az összes számlát – most, jelen pillanatban, az a legnagyobb problémája, hogy megvan az összeg azokra a fejlesztésekre, amiket megígértünk és terveztünk, de az adminisztrációt gyorsítani kell. Kettő év alatt 75 százalékát teljesítettük az öt éves ciklusra tett ígéreteinknek.”

„Lázár János nemcsak polgármester volt, és országgyűlési képviselő, hanem államtitkár vagy frakcióvezető is. Ha ő ezt el tudta látni, akkor csodálkozom a Fidesz csekélyhitűségén, hogy ezt én nem tudom ellátni. Lázár János egyébként nem gratulált, de megpróbált ellenem kampányolni. Vásárhelyen nem szokott megjelenni, de a környék kistelepülésein vagy Makón még mindig jelentős a befolyása.”

Nem csak az ő véleménye – és továbbra is fenntartja –, ha Gyurcsány Ferenc az ellenzéki lista első öt helyén szerepel, akkor nincs esély a kormányváltásra – folytatta Márki-Zay Péter. „Erre nézve, kutatásokat is kaptunk, de nyilvánvalóan az ellenzék legsikeresebb pártja a Demokratikus Koalíció. Ezt mindenképpen el kell ismerni – minden nézetkülönbséget félretéve. Amikor a fideszesek gyurcsányoznak, el szokták felejteni, hogy lassan 12 év alatt ők olyan elszámoltatást ígértek, ahol a Gyurcsány-kormány bűneiért majd Gyurcsány Ferencet elszámoltatják. Ha nekik 12 év alatt ez nem sikerült, akkor arra kérem a fideszes szavazókat, hogy ne rajtunk kérjék számon Gyurcsány Ferenc politikai karrierjét, hanem Orbán Viktoron, aki láthatóan sokkal nagyobb támogatója Gyurcsány Ferencnek, mint én. A Fidesz még Dobrev Klára kampányát is igyekezett segíteni lejárató anyagokkal.”

„Ha valaki Gyurcsány embere, az inkább Orbán Viktor.”

„Az, hogy a listán Gyurcsány ne legyen benne az első ötben, ez nem követelés, inkább egy józan döntés kérdése lesz. Természetesen az ellenzék bölcsességére kell bízzuk ezt a kérdést, nem az én véleményem lesz a mérvadó ebben.”

Türelmet kért a választóktól ahhoz, hogy mikor állnak elő koherens programmal. „Elindult ez a folyamat, jól haladunk vele. A kommunikálható kampány- vagy választási program a jövő év elején meglesz. Nagyon sok elemét már most is ismerhetik, hiszen a miniszterelnök-jelölti vitákon volt jónéhány kérdés, amiben konszenzus volt.

„Miniszterekről és pozíciókról nem vagyok hajlandó egyeztetni addig, amíg a választást meg nem nyertük. Azt, hogy melyik irányba kell menjen az ország a jövőben, abban már most is nagymértékű konszenzus uralkodik és a részletek kidolgozása is elindult.”

Forrás: Hírklikk