Márki-Zay: sok jobbikos képviselőjelöltnél fel fognak merülni megkérdőjelezhető történetek

HírKlikk 2021. szeptember 28. 16:41 2021. szept. 28. 16:41

„A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöksége szerdán ül össze, és akkor tud dönteni a jobbikos Farkas Péter Barnabás jelölti támogatásáról; ami pedig a DK-s Ráczné Földi Judit ügyét illeti, őt mi eleve nem támogattuk, nincs tennivalónk vele” – mondta a Hírklikknek Márki-Zay Péter, az MMM miniszterelnök-jelöltje. A két ügy eltéréséről is beszélt a politikus, aki azt kifejezetten üdvözlendőnek tartja, hogy tisztul az ellenzék.

Ami a DK-s Ráczné Földi Juditot ügyét illeti, Márki-Zay leszögezte, hogy nem tud túlságosan sokat arról, nem foglalkozott vele behatóan, mivel az MMM eleve nem állt be a Jobbik és a Liberálisok által támogatott DK-s politikus mögé. Ugyanakkor szerinte nem az kérdés, hogy a politikusnak volt-e offshore cége. Az igazi kérdés a nyilatkozata hamissága, félrevezető volta. „De mi őt eleve nem támogattuk, nincs tennivalónk vele, a fontos az, hogy a szavazók mielőbb kapjanak minél teljesebb körű információt, hogy azok alapján dönthessenek” – mondta.

Más a helyzet Farkas Péter Barnabás esetével, ugyanis az MMM a jobbikos politikus mögé állt, mégpedig a Momentummal, a DK-val és az LMP-vel közösen. Mint Márki-Zay közölte: az MMM holnap (az előválasztás után – a szerk.) ül majd össze, és akkor tud dönteni Farkas Péter Barnabás további támogatásáról”.

Mint emlékezetes, az LMP és a Momentum már megvonta a támogatását a jobbikos jelölttől, miután olyan fénykép jelent meg róla, amelyen – zsidóellenes felirattal ellátott fal előtt – náci karlendítéssel pózol. A jobbikos politikus tagadta, szerinte csak integetett. Mindenesetre Márki-Zay pozitívnak nevezte, hogy Farkas Péter Barnabás elfogadta a MAZSIHISZ meghívását, és kijelentette, hogy semmilyen szélsőséges ideológiát, rasszizmust nem támogat.

„Habár a Jobbik és a jelölt egyaránt vitatja, hogy a mozdulat náci karlendítés lett volna, mind a párt, mind a jelölt elhatárolódott a fasiszta gondolatoktól, ezt pedig értékelem. Sok jobbikos képviselőjelöltnél fel fognak merülni hasonló, megkérdőjelezhető történetek, de az irány pozitív, ma már kijelenthetjük, hogy az egyetlen fasiszta párt a Fidesz – bocsánat, elfelejtettem a Mi Hazánk Mozgalmat –, tehát a Fidesz és a hozzá tartozó Mi Hazánk. Nem lenne célszerű a Jobbikon belül megakasztani ezt a folyamatot” – indokolta véleményét Márki-Zay.

 Az MMM miniszterelnök-jelöltje a fenti ügyek kapcsán végezetül azt mondta: „rendkívül örömmel veszem az ellenzék tisztulását, az előválasztással óriási lépést tettünk ezen az úton”. Példaként említette a jobbikos Bíró Lászlót, aki elhatárolódott saját korábbi nézeteitől és visszalépett, „az ilyen tisztulás pedig mindig öröm”.