Márki-Zaynak szentel két teljes oldalt a Le Figaro

HírKlikk 2021. december 6. 18:15 2021. dec. 6. 18:15

Márki-Zay Péter úgy lett az ellenzék kormányfőjelöltje, hogy nincs mögötte párt, de hiába esélyes Orbánnal szemben, győzelme esetén hamar az új parlamenti többség túsza lehet. Ezzel a meggyőződéssel tért haza Magyarországról a jobboldali Le Figaro különtudósítója, aki két teljes oldalon tette közzé tapasztalatait.

Márki-Zay Péter mögött nincs hálózat, nincsen pénze, így indult az előválasztáson, egy mikrobuszból kampányolva. De pont ez a szabadság lett az egyik erőssége az ellenzéki küzdelemben. Viszont most ugyanilyen okból igyekszik mindenütt szövetségeseket felsorakoztatni a mozgalma mellett. Ezért kíván konzervatív pártot létrehozni, az ellenzéki összefogás hetedik pilléreként. S ezért szándékozik szakértői kormányt is alakítani. Azt mondja, a programot közösen kell meghatározni, de a végrehajtást technokratákra, illetve szakértőkre kell rábízni, akik persze ettől még lehetnek pártok tagjai.

A hódmezővásárhelyi polgármester igen veszélyes ellenfél Orbán Viktor számára, mert maga mögött tudhatja a városi szavazópolgárokat, miután karriert csinált külföldön – mondja László Róbert a Political Capitaltől. Ezen felül van benne valami elitellenes, de legfőképpen: ő konzervatív keresztény, aki egy kis városkából jön. Márpedig a választások kimenetelét éppen az ilyen települések döntik el, ahol a lakosság csak a hatalom propagandáját szajkózó televízióból tájékozódik. Orbán könnyen olyan balosoknak minősíti ellenfeleit, akik elárulják az ország igazi keresztény értékeit, ám ezúttal lépnie kell, hogy megváltoztassa ennek a rétegnek a véleményét. A szakértő ily módon még azt is el tudja képzelni, hogy a miniszterelnök amerikai kémnek kiáltja ki Márki-Zayt.

A Márki-Zay életútját is bemutató összeállítás olyan jobboldali huszárnak nevezi a politikust, aki szembeszáll Orbán Viktorral. Nevének rövidítése: MZP, megremegteti Magyarország urának trónját. Így megszakadhat a miniszterelnök politikai karrierje.

Hogy megbukhat az európai nacionalista jobboldal zászlósfigurája, az reményeket kelt az egész földrészen. Ennek megfelelően fogadták nem egészen egy hónapja Brüsszelben az ellenzéki vezetőt. A Néppárt csak bátorítani tudja a politikust, aki megerősítette, hogy pártot akar alapítani a CDU mintájára. Célja, hogy letérítse Magyarországot az orosz és kínai keringési pályáról és visszaterelje az EU alapító országainak demokratikus klubjába. Személyében a veszély ezúttal konzervatív oldalról leselkedik Orbánra, noha egyáltalán nem karizmatikus.

A harc keménynek ígérkezik, mivel MZP frontálisan támad. Azzal vádolja ellenfelét, hogy az gyűlöletkampányt folytat, miután az már bevált Soros, a migránsok, a cigányok vagy a melegek ellen. A saját fegyverével igyekszik legyűrni Orbánt, hogy elvegye tőle a „polgári” szavazókat. Képmutatással vádolja a másikat és ellene fordítja annak saját érveit. Úgy véli, hogy a fideszes médiánál csak akkor képes áttörést elérni, ha kardot ránt.

A kormánypárt jelenleg mérlegeli, hogy hol tudná megindítani az ellentámadást a legnagyobb eséllyel. Az ellenzék pedig azt látja, hogy tábornoka vágtába megy át a magyar vidéken.