Martin József Péter: a kormányt nem a jogállamiság, kizárólag az uniós pénzek megszerzése érdekli

HírKlikk 2022. szeptember 24. 07:50 2022. szept. 24. 07:50

Az Európai Bizottság már értékelte a magyar kormány első csomagját, amellyel a brüsszeli feltételeknek igyekszik megfelelni. Eközben a parlament elé terjesztették a vállalásokhoz szükséges törvényjavaslatokat is. Erről a helyzetről beszélgetett Martin József Péterrel, a Transparency International Budapest (TIB) ügyvezető igazgatójával a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Németh Péter.

A szervezet kiemelt feladata és vállalása minden kormányzati támadás ellenére, hogy rámutassanak a magyar közéletben, politikában tetten érhető korrupcióra. Kérdés, hogy most, amikor komoly vállalást tett a hatalom, egyeztettek-e akár egyetlen témában is a Transparency képviselőivel?

„A válasz egyszerű, nem” – közölte Martin József Péter. Ez a tény már önmagában minősíti a kormány szavahihetőségét, miután azt is vállalták, hogy a civil-, jogvédő szervezetekkel való egyeztetés nélkül nem hoznak törvényeket. 

„A magyar jogalkotás egyik alapvető problémája, hogy nem befogadó, nem történnek meg a kontrollszervezetekkel való konzultációk. Ez alól sajnos az említett eset sem kivétel.” 

Annyiban azonban a szakember árnyalta a felvetést, hogy „nem a kormány tett önkéntes vállalást, hanem az Európai Bizottság kényszerítette nagyon komoly teendők elvégzésére annak érdekében, hogy megkaphassák az uniós pénzeket. Tehát a kormány nem a jogállamiságot szeretné helyreállítani, hanem kizárólag a pénzeket akarja megkapni”.

Ennek érdekében bocsátkozott tárgyalásba az EB-vel „és e tárgyalási folyamat része a jelen állás szerint, hogy a magyar kormány 17 vállalásban ígéri, valamilyen változás várható a jogállamiság terén. Ebből már egy biztosan nem történt meg, ami a közös egyeztetéseket illeti.” Arról sincs információja, hogy bármely más, kormánytól valóban független szervezettel konzultáltak volna. 

Felvetődött az a lehetőség is, hogy az integritási hivatal mellett létrejön egy másik „kontrollcsoport” is, amibe hírek szerint a TI-t is delegálnák. „Hivatalos felkérést nem kaptunk, informálisan felmerült, hogy a Transparency-t is bevonnák a korrupcióellenes munkacsoportba más NGO-k mellett” – válaszolt Martin József Péter.  Bár a részletekről semmit sem tudnak, de a TI nevében kijelentette, hogy semmilyen fügefalevél, biodíszlet nem kívánnak lenni a kormány alibiműködésében. 

„Csak akkor veszünk részt a munkacsoport tevékenységében, ha világos keretei lesznek annak, milyen módon tudjuk befolyásolni a folyamatokat.”

Szimplán azért, hogy ellenükre való lépéseket legitimáljanak a Transparency International hitelességét ki- és felhasználva, „ebben egész biztosan nem veszünk részt. Kizárólag akkor leszünk része a tárgyalásoknak, ha megismerjük ennek kereteit és meggyőződünk arról, hogy a jelenlétünknek lehet érdemi hatása a korrupció elleni küzdelemben”. 

A Klikk TV Mélyvíz című műsora ide kattintva nézhető meg.