Másfél éves mélyponton a forint

HírKlikk 2024. október 7. 17:40 2024. okt. 7. 17:40

Hétfő délelőtt is esett a forint, az euró jelenleg 401,62 forinton van, de fél 12-höz közeledve 402,08-as árfolyam is látható.

Mint arra a Portoflio felhívja a figyelmet, ez új másfél éves mélypontot jelent. A forintgyengülés mögött elsősorban a romló külső kockázat húzódik meg: az árfolyamesés már a múlt hét elején megindult, miután Jerome Powell amerikai jegybankelnök arról beszélt, hogy a Federal Resreve lassabban fogja a dollárkamatokat csökkenteni, mint ahogy azt a piacok árazták.

A bejelentés dollárerősödést hozott magával, amely ilyenkor gyengíti a feltörekvő piaci valutákat, így a forintot is. Ráadásul a forint a legsérülékenyebb a régióban. A végső lökést kétségtelenül a kiéleződő izraeli válság adta meg a feltörekvő valutáknak és a forintnak is.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a Népszavának elmondta, az elemzők már régóta számítottak arra, hogy az árfolyam eltolódik a gyengébb forint irányába, de nem lehetett előre megmondani, hogy milyen piaci, gazdasági vagy geopolitikai esemény lesz ennek kiváltója. Ő arra számított, hogy idén az euró-forint 390–400 forintos sávban mozog, és majd csak 2025-ben tolódik el 400–410 forint felé.

Bizonytalan, hogy a forint visszatérhet-e tartósan a 400-as szint alá, különösen, hogy a gyengülést kiváltó okok most nem a magyar gazdaságban keresendők. A közel-keleti eseményekre a dollár tankönyvi módon erősödéssel reagált, míg a feltörekvő piaci devizák, így a forint is, gyengüléssel – hangsúlyozta az elemző.

Arra számít, hogy az elkövetkező időszakban tovább erősödik a kockázatkerülés. Az év utolsó időszakában a kockázatok „kiárazódásával” az euróárfolyam esetleg visszatérhet 400 forint alá, de ehhez az is kell, hogy a jegybank a következő ülésein ne csökkentse kamatait.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom