Másfélmilliárd az ablakban: Orbán csak a haveroknak épít stadiont

Harkai Péter 2021. február 26. 10:00 2021. feb. 26. 10:00

Ahelyett, hogy az ellenzéki polgármester nyakán hagyott betontorzót fejezné be, inkább 50 méteres VIP-alagutat építtet 2 milliárdból a 300 milliárdos nemzeti stadionja alatt Orbán.

Szigetszentmiklóson is közös ellenzéki jelölt nyert, aki nem kis kormányzati ellenszélben állja a sarat, ha kell szó szerint. Legutóbb ugyanis decemberben érte váratlan természeti vagy politikai támadás az önkormányzatot – máig ismeretlen okból és eredővel mind a város csatornahálózatát, mind a csatlakozó Duna-ágat. A többmilliós és az évszázad szennyezéseként aposztrofált kár javítását erőn felül, de felelősen biztosította a polgármester a város védelmében. Pedig van ennél súlyosabb örökség is, amivel meg kell birkóznia. 

Még az előző vezetés alatt lebegtették meg, hogy a város megérdemel egy ipari parkot ami olyan anyagi felemelkedésre inspirálja a várost, hogy nem győzik hazatalicskázni. Nem merülnénk el a témában mélyebben, de annyit érdemes megemlíteni, hogy a tervezett ipari parkhoz felvásárolt területekből nem kis mértékben sikerült bevásárolni Szabó József polgármester szántóiból is. Ebben bizonyára nem játszott szerepet Kövér László Szigetszentmiklósra történt költözése.

Amint abban sem, hogy ugyanezen évben, 2017-ben a helyi focicsapatnak beígérték – kapnak egy stadiont, az amúgy is olyan, mint régen volt a káderkonyak, illett adni a jó elvtársaknak.

A beruházás tervezése meg is kezdődött, a mindig sikeres tao-pénzekből beterveztek 3,5 milliárdot, a beruházás meg is kezdődött elkészült egy tribünnyi betontorzó, elköltöttek cca. 1,5 milliárdot. Csakhogy azóta nem csak a Fidesz vesztette el a várost, de a – feltehetően – vidám focistákból álló Szigetszentmiklósi Testgyakorlók Köre is feloszlott, a beruházás elakadt, a másfél milliárdnyi betonra gizgaz költözött. Az egész tökéletes lenyomata lett az Orbán-kormány valódi innovációjának. Bár a felszámolás alatt álló klubot aztán egy rendelettel Orbán Viktor stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette 2019 nyarán, de az elvesztett választás után erre már nem fordított több figyelmet a miniszterelnök.

Fotók: Átlátszó

A projektet befejezni a kormány feladata lenne, mivel a városnak erre nincs ráfordítható 2-3 milliárdja, még ha a telek az önkormányzat tulajdona is. A siralmas agónia eredményeként 420 millió forintért árulják az ingatlanmozaikot, amit másfél milliárdból hagyott hátra a kormány. Most, hogy a veszélyhelyzet idején három kiemelt fontosságú beruházásról érkezett kormányzati hír, megkérdeztük Szigetszentmiklós polgármesterét, jut-e kis pénzmaradék a stadion befejezésére? Ha már a 2022. évi magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságra, az elhalasztott Dubaji Világkiállításra és a magyarországi MotoGP megrendezésére jut összességében nagyjából. 2-300 milliárd.

Nagy János kérdésünkre megerősítette, hogy mivel felszámolás alatt van az egyesület, ami építeni kezdte a RUC-ot (Regionális Utánpótlás Centrum), jelenleg a felszámolást végző cégnél van az ingatlantorzó tulajdonjoga. Az önkormányzatnak nincs önereje sem átvenni, sem befejezni egy ilyen projektet. Az előző vezetés ráadásul egy olyan szerencsétlen konstrukcióval ment bele az építkezésbe, hogy a terület a város tulajdona s kezességet vállalt az előző polgármester az azóta oszlódó sportegyesületért. Ennek következtében, a jelen vezetésnek is kötelezettsége a banki hiteltörlesztés fizetése.

Nagy János polgármester elmondta, hogy ő örülne a legjobban, ha a kormány felismerné, hogy Szigetszentmiklós egy negyvenezres város. Bár az előző vezetés családbarát koncepcióval építette a lakótelepeket és parkokat, az infrastruktúrával az oktatás bővítésével, a bölcsődei, óvodai háttérrel nem foglalkoztak. Ez most visszaüt és a problémákra például megoldás lehetne, ha a stadiontorzón korrigálva, akár egy középiskolát építene a kormány a helyszínen. Míg ezt be nem látják, marad egy „Stadler-stadion” a város szélén – de közpénzből.

Mindezt csak súlyosbítja, hogy a régi, Sport utcai sporttelepet szintén a megörökölt kezességvállalás terheli s ezzel a még meglévő helyi focikultúrát, utánpótlást sem lehet megfelelő szinten tartani. Csak minimális infrastruktúrát, víz-villany bevezetését sikerült kialakítaniuk az itteni régi focipályán. Nagy János információi szerint a kormánynak nincs erre elkülöníthető pénze, amit finoman szólva is kétségessé tesz a fent említett kiemelt beruházásokra előkerült több százmilliárd. Ezzel szemben, az előző, fideszes vezetés felelőtlenségének köszönhetően, Szigetszentmiklós önkormányzata az előnytelen „sportos” hitelkonstrukciók miatt évi 10 milliós fizetési kötelezettséget kapott örökül – a semmire. Plusz egy másfél milliárdos betontorzót, ami félkész állapotában is előrevetíti az orbáni lázálom állapotát 10-20 év múlva – valószínűleg ez vár az ország értelmetlen stadionhadseregére is.