Másodjára is teljesen elölről kell kezdeni a Simonka-pert

HírKlikk 2024. január 2. 09:35 2024. jan. 2. 09:35

Februárban ismét teljesen elölről kell kezdeni Simonka György volt fideszes országgyűlési képviselő büntetőperét a Fővárosi Törvényszéken. A négy éve kezdődött per már másodjára indul újra a nulláról.

2024 februárjában, mivel változás volt az ügyet vezető büntetőtanácsban, másodjára is elölről kell kezdeni Simonka György korrupciós ügyének tárgyalását – írja a Magyar Narancs keddi cikkére hivatkozva a hvg.hu

A lap emlékeztetett, hogy az eljárás hónapok óta szünetel az ügyben, a büntetőeljárásról szóló törvény szerint viszont a tanácsban bekövetkezett változás azt jelenti, hogy teljesen elölről kell kezdeni a tárgyalást. Így több mint ötven hónap után ugyanott tart a Simonka-ügy, mint az első előkészítő ülésnél: évekre a jogerős ítélettől.

A volt fideszes országgyűlési képviselő ellen 2019-ben emeltek vádat, pere pedig első körben 2020 januárjában kezdődött. A vádlottak padján ott ül Simonka felesége, unokahúga, valamint egykori üzlettársai is, összesen 33-an. A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással vádolja őket.

2022-ben egyszer már az egész ügyet elölről kellett kezdeni, akkor is azért, mert lecserélték a tanácsvezető bírót. Az ügyet addig vezető Metzing Márton sikerrel pályázott egy kúriai állásra, így pedig a Fővárosi Törvényszék új tanácsot állított fel, új elnökkel. 2022 októberében újraindították a pert, így újra fel kellett olvasni mindazt, ami az addigi 25 tárgyalás során elhangzott.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom