Maszkszigor: 1 milliós bírság, 1 éves boltbezárás jöhet

HírKlikk 2020. október 30. 10:56 2020. okt. 30. 10:56

Megjelentek a részletek a Magyar Közlönyben a koronavírus-elleni védelmi intézkedések módosításáról, amely a maszkviselés szabályait szigorítja – írja a Népszava.

Eszerint hétfőtől a zenés, táncos rendezvény helyszínén, vendéglátóhelyeken, sportrendezvényen a dolgozók mellett a vendégeknek is kötelező orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot viselni úgy, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

A vendéglátóhelyeken a vendégeknek csak az ott megvásárolt étel vagy ital fogyasztásának idejére nem kell viselniük. Ha egy sportrendezvényen vendéglátóhelyet is üzemeltetnek, ott is kizárólag az étel- és ital fogyasztásának idejére szabad levenni a maszkot. Nyilvános rendezvényeken is ez a szabály, de élő előadás esetén a fellépőnek nem kell maszkot viselnie.

A rendezvény szervezői, vagy a helyszín üzemeltetői kötelesek felszólítani mindenkit a maszkviselésre. Ha erre valaki nem hajlandó, akkor gondoskodni kell arról, hogy elhagyja a rendezvény vagy az üzlet helyszínét. A büntetési tételeket is megemelték. Eszerint ha a kereskedelmi hatóság a rendőrség értesítése alapján, kötelezettség megszegéséről szerez tudomást, akkor

  • figyelmeztetést alkalmaz;
  • 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki, vagy
  • az üzletet, illetve a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

A hatóság mindezeket egyszerre is kiszabhatja. A kormányrendelet november 2-án lép hatályba.

Forrás: Népszava