Matolcsy szerint az euró káros

HírKlikk 2019. november 3. 19:55 2019. nov. 3. 19:55

A Financial Timesban jelent meg Matolcsy György írása, amelyben a Magyar Nemzeti Bank elnöke kifejti, hogy olyan "káros és meddő" álomnak gondolja az EU közös valutáját, amiből szerinte legfőbb ideje lenne felébredni.  Matolcsy szerint azok a feltételek, amelyek egy globális valuta sikeréhez szükségesek még most, két évtizeddel az euró bevezetése után sem adottak, az egész egy stratégiai hiba.

A brit üzleti lapban megjelent Matolcsy-írás végkövetkeztetése az, hogy az euróövezet tagjai számára lehetővé kellene tenni, hogy elhagyhassák a pénznemet, ezt a csapdát, a többi országnak pedig fenntarthatóbb globális valutát kell építenie.

Matolcsy a cikkben azt állítja: az euró bevezetése alapvetően egy francia csapda volt. A bankelnök szerint Németország újraegyesítésekor az akkori francia államfő, Francois Mitterrand a németek megerősödésétől tartott és azért akarta rávenni a németeket a német márka feladására, hogy Európa ne váljon németté.

Az akkori német kancellár, Helmut Kohl Matolcsy értelmezésében pedig azt gondolta, hogy az euró bevezetése lesz a német egység ára és beadta a derekát. Matolcsy ugyanakkor azt is igyekszik bizonyítani, hogy az euró bevezetése kapcsán se a franciák, se a németek számítása nem jött be.

A teljes cikk az Index.hu-n olvasható.