Matolcsy új tervekkel állt elő

HírKlikk 2020. szeptember 28. 18:18 2020. szept. 28. 18:18

A jegybank elnöke hatékonyabbá és célzottabbá tenné a kormány családpolitikai lépéseit.

A hvg.hu számol be Matolcsy György növekedés.hu oldalon közzétett családpolitikai esszéjéről. A Magyar Nemzeti Bank elnöke ebben hosszasan méltatja az Orbán-kormány által elérteket, amelyek az ő megfogalmazásában „nemzetstratégia fordulatot hoztak az országnak”.

„2010-től elindult a családpolitikai program, de még nem ért célba, nagyjából az út harmadánál járunk” – állapítja meg Matolcsy, aki szerint elindult a fordulat, de még nem ment végbe.

A jegybank elnöke amellett érvel, hogy a javuló tendencia folytatásához meg kell tartani az eddigi lépéseket, de egy sor újabb családpolitikai intézkedésre is szükség van és mindezek célzottságának és hatékonyságának erősítésére is figyelni kell.

A jegybankelnök célja ezzel, hogy 2030-ra minimum 110 ezer gyereket szüljenek évente a magyar nők, mert – megfogalmazásában – csak így fenntartható hosszú távon „a magyarság, mint népesség”. A KSH szerint, 2019-ben 89 193 volt az élve születettek száma, tehát Matolcsy kicsit több, mint 20 ezerrel akarja növelni ezt a számot.

Különböző startégiákat és demográfusok megállapításait idézi fel ezután Matolcsy, majd hét tömör pontban levonja ezek alapján saját következtetéseit, amik az alábbiak: 

  • kormányzati döntés annak kimondása, hogy a gyermekvállalás is többletet jelent a megfelelő jövedelem, vagyon, otthon, középosztályi életmód és biztonságos nyugdíj felé vezető úton;
  • kormányzati döntés a demográfiai program összekapcsolása az otthonteremtéssel, a közlekedési infrastruktúra-fejlesztésekkel, a munkaerő-piaci szabályozással, az adórendszerrel, valamint a nyugdíjrendszerrel. Ezek Matolcsy szerint ma nem, vagy csak gyengén kapcsolódnak;
  • kormányzati döntés a „célzás célzása", a három és több gyermeket vállaló nők kiemelt támogatása. Az MNB elnöke a párok negyedétől számít „a demográfiai megoldáshoz kívánatos új gyermekek háromnegyedére";
  • erősíteni kell az otthonteremtés támogatásának összekötését a gyerekvállalással, célzottan és minden szempontból „nagyban" – írja Matolcsy. Egy újabb pontban teszi hozzá:
  • ehhez az otthonteremtéshez kell kötni a használaton kívüli állami és önkormányzati földek parcellázását, az új közművek építését és a közlekedési fejlesztések egy részét. A családoknak meg kell adni a lehetőséget, hogy elfoglalják és „belakják" az országot. Egy ilyen otthonteremtési programot jegybanki hitelkeret is támogathat;
  • az egészségügyi rendszer célkeresztjébe kell állítani a gyermekvállalás segítését; illetve
  • a nyugdíjrendszert célozni érdemes a gyermekvállalás elismerésére.
Forrás: hvg.hu