Mátrai Erőmű: adófizetői pénzből mozgattak meg 75 milliárdot, és nem tudjuk, mire

HírKlikk 2023. augusztus 2. 10:55 2023. aug. 2. 10:55

Az állam megfontolásait és az ügylet valós veszteségét akarta megtudni Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető abban a 2,5 évig tartó perben, amit a Mátrai Erőmű állami visszavásárlása ügyében született tulajdonosi határozatok kiadásáért indított – mondta el a politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden.

 „Itt adófizetői pénzekből mozgattak meg 75 milliárdot és nem tudjuk pontosan, hogy mire” – mondta Tóth Bertalan. Azt akarja tudni, mi indokolta az üzletet, és az végül milyen valós veszteséget okozott – tette hozzá.

A bíróság jogerős ítélete szerint az iratokat ki kell adni Tóth számára, Lantos Csaba energiaügyi miniszer pedig azt nyilatkozta: betartják a jogerős döntést – mondta el a frakcióvezető.

A dokumentumokból kiderülhet, az állam milyen döntések alapján hatalmazta föl az MVM-et a vásárlásra, és milyen háttérszámításokat végeztek a vételár kiszámításánál.

„Egy veszteséges cégről beszélünk, amit be akart zárni a tulajdonos, mégis 17,5 milliárd forintot kapott érte. Az egy vicces szituáció lehetett, amikor Mészáros Lőrinc szólt Orbán Viktornak, hogy miniszterelnök úr, nem megy ez az üzlet, és be kell zárnom ezt az erőművet” – jegyezte meg.

Felelevenítette: az erőmű korábban a német RWE energiacég tulajdonában állt, majd az Opus egyik leánycége és egy cseh befektető konzorciuma vásárolta meg, attól pedig Mészáros Lőrinc 2017-ben, 6 milliárd forintért.

A következő évben kivett 11 milliárd forint osztalékot, noha veszteséges volt a cég; aztán 2019-ben Mészárostól visszavásárolta az állam az erőművet 17,4 milliárd forintért – hangzott el a műsorban.

„Megvásárolt 6 milliárdért egy céget, 11 milliárd forint osztalékot azonnal kimarkolt, tehát dupláját már szinte megnyerte ennek az ügyletnek, majd utána 17,5 milliárd forintért eladja az államnak. Visszakap 5 milliárd tagi kölcsönt (…), , és a Magyar Villamos Műveknek még invesztálni kellett 50 milliárd forint környéki összeget; a cechnek a vége az körülbelül 75 milliárd forint volt”, amibe a Mátrai Erőmű tranzakciója az adófizetőknek került – mondta a szocialista politikus.

Mint megjegyezte, ez felveti a kérdést, miért van szükség „nemzeti tőkésosztály” építésére. Felemlítve Gulyás Gergely kijelentését, miszerint jó lenne, ha 40 Mészáros Lőrinc lenne Magyarországon, Tóth Bertalan azt mondta: ez arra utal, hogy ha a nemzeti érdek úgy kívánja, akkor (a „nemzeti tőkés”) a zsebébe fog nyúlni és a nemzeti ügy érdekében finanszírozni fog.

„De itt nem erről volt szó” – hangsúlyozta.

„Amikor Mészáros Lőrincnek már nem termelte a milliárdokat, akkor egyszerűen eldobta, ez viszont 75 milliárdba került a magyar adófizetőknek” – mutatott rá a szocialista frakcióvezető.

Kiemelte: a Mátrai Erőmű stratégiailag nagyon fontos, hiszen ott állítják elő a magyar energiaszükséglet 15 százalékát, ami nagyon magas arány, hiszen a Paksi Atomerőmű, kapacitásától függően, 40-50 százalékot állít elő.

A Mátrai Erőmű ezen felül közel 10 ezer embernek ad munkát a térségben közvetlenül, továbbá a bányákon és a kiszolgáló cégeken keresztül, tehát foglalkoztatási szempontból is nagyon fontos. Az erőmű folyamatos átalakuláson megy át: már vannak gázüzemű és biomasszát használó blokkjai, továbbá napelempark is létesült az erőmű beruházásában – folytatta.

A frakcióvezető elmondta: a mostani jogerős ítélet az iratok kiadásáról már az ötödik bírósági döntés az adatigénylési ügyben, amelyet 2021 januárjában indított el. Mivel akkor nem kapta meg az adatokat, pert indított értük. Amikor másodfokon nyert, a Palkovics-féle technológiai és ipari minisztérium megtámadta a Kúriánál az ítéletet, és a Kúria új eljárást rendelt el; ennek a másodfokú eljárásában született a mostani, újabb jogerős ítélet, hogy ki kell adni részére az iratokat.

Megjegyezte: még ezt a döntést is meg lehet támadni a Kúriánál, és az adatok kiadása húzódhat, ha ideiglenes intézkedésként felfüggesztik a végrehajtást; azonban reményét fejezte ki, hogy a minisztérium végül kiadja őket.